Orban: Pripremamo savez s poljskon strankom Pravo i pravda ako nas europski pučani izbace

Autor:

08.03.2019.

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers his annual state of the nation speech in Budapest, Hungary, February 10, 2019. Banner reads
Bernadett Szabo / REUTERS

Viktor Orban, predsjednik stranke Fidesz i mađarski premijer

I opet ništa nije jasno: što je sasvim jasno taktika mađarskog premijera Viktora Orbana u ratu s Europskom pučkom strankom (EPP).

Prije nekoliko dana Euractiv.hr je objavio da je 12 članica EPP-a podnijelo zahtjev da se Orbanovu stranku Fidesz isključi iz europskog saveza demokršćanskih stranaka centra. U kojem su i dvije hrvatske stranke, HDZ i HSS - situacija s ovim potonjim nije pretjerano jasna je predsjednik Krešo Beljak najavio istupanje iz članstva, ali HSS se još uvijek vodi kao članica i ima dva glasa (tablica). Iz HSS za Euractiv.hr navode da nisu dobili poziv za sastanak EPP-a 20. ožujka ove godine na kojem će se glasati o izbacivanju Fidesza iz članstva. Ni HDZ još nije definirao svoj stav - Lika je trenutno važnija - ali prema svim se signalima može zaključiti da će glasati za ostanak Fidesza.

Sve je kulminiralo kampanjom koju je protiv Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije i člana EPP-a, pokrenuo Orban u Mađarskoj tvrdeći da potiče nekontrolirani dolazak migranata. Manfred Weber, lider EPP-a u Europskom parlamentu (i kandidat te grupacije za novog šefa EK), rekao je da se mađarski premijer mora ispričati zbog svojih kritika na račun EK ili će Fidesz biti izbačen iz EPP-a.

Slijedi odgovor iz Budimpešte: “Spremni smo za raspravu i za predstavljanje našeg stava. Fidesz ne želi napustiti EPP, naš je cilj da oni koji se protive migraciji ojačaju unutar te grupacije". Nakon toga dolazi do novog popuštanja jer Mađarska (Fidesz i vlada su jedno te isto) najavljuje da će ukloniti sporne plakate. Šef Orbanovog kabineta Gergely Gulyas rekao je da će plakati biti zamijenjeni idući tjedan drugima na kojima će se promicati Orbanovi planovi za povećanje nataliteta. Gulyas je naglasio da Fidesz želi ostati članom EPP-a.

A onda novi obrat: mađarski premijer u razgovoru za javni radio objavljuje da bi Fidesz mogao napustiti EPP. Zbog sukoba s Bruxellesom. A što je najavio Magyar Nemzet, dnevne novine koje kontrolira vlada: objavio je članak u kojem poziva Fidesz da istupi iz EPP-a. Na što se Orban u intervjuu referirao. Ovakav je korak mađarskog premijera izravna posljedica anketa koje pokazuju da EPP lagano tone, a Fidesz mu sigurno donosi 12 zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu. EPP će i bez tih glasova pobijediti, ali će biti slabiji i vjerojatno morati oformiti tročlanu koaliciju sa socijalistima i liberalima: u tom slučaju se otvara pitanje raspodjele vodećih mjesta u EU, a nije isključeno da će se morati davati veliki ustupci. Pa ni Weberovo mjesto nije sigurno.  Jer, liberali nisu skloni koaliciji s EPP-om u kojem sjedi Orban. A s takvim EPP-om sigurno neće surađivati francuski predsjednik Emmanuel Macron. Čija će stranka LREM u Europski parlament donijeti gotovo dvostruko više zastupnika nego Fidesz.

Orban stoga ucjenjuje. Otvoreno. Poručuje da je i dalje najskloniji ostanku u EPP-u sa željom da ga “mijenja iznutra” - to je retorika koju su prihvatili europski populisti nakon što su morali odustati od planova izlaska iz EU. Sada je platforma “mijenjati EU iznutra”.

Referirajući se na raspravu o članstvu Fidesza u EPP-u, koja će se održati 20. ožujka, Orban poručuje: “Debata bi mogla završiti tako da Fidesz pronađe svoje mjesto izvan EPP-a. Ako ćemo morati potražiti nešto novo tada je sasvim razumljivo prvo mjesto za pregovore Poljska”. Mađarski premijer je istaknuo da poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS, vodi ga Jaroslaw Kaczynski, Orbanov bliski prijatelj) nije članica EPP-a.

Evo što je Viktor Orban rekao u intervjuu Kossuth Radiju: "Europa trenutno prolazi transformaciju. Migracija je promijenila naš život. Ova se transformacija odnosi na EU, ali je također preokrenula tradicionalnu podjelu ljevica-desnica u europskoj politici. Krajobraz se izmijenio, sada je na djelu borba između promigrantskih zastupinka u Europskom parlamentu i onih koji ne podržavaju migraciju. Nećemo pristati na kompromis kad je riječ o pitanju zaštite kršćanske kulture i migracije. O svemu se ostalom može raspravljati", rekao je mađarski premijer.

Kad je riječ o ultimatumu koji je Manfred Weber postavio Fideszu kako bi ostao članom Europske pučke stranke (EPP), premijer Orban je rekao da, iako postojo mogućnost da Fidesz potraži neko mjesto izvan EPP-a, on bi radije reformirao političku grupaciju kako bi se prilagodila protumigracijskim snagama. "Da krenemo u nešto novo sasvim jasno da bi Poljska bila prvo mjesto gdje bismo pregovarali", rekao je Orban. I dodao kako ondje vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nije članica EPP-a, a zatim je najavio da će poljski premijer Mateusz Morawiecki sudjelovati na svečanosti 15. ožujka u Budimpešti. 

"Europska komisija tijekom prošle četiri godine nije uspjela uhvatiti se u koštac s problemima koje je izazvala migracija. Zato predlažem formiranje vjieća koje bi okupljalo ministre unutarnjih poslova zemalja Schengenske zone (što je iznio u razgovoru za interview in Die Welt). Vijeće, tijelo koji bi se temeljilo na autoritetu zemalja članica, bi treba imati odgovarajuće ovlasti kako bi pronašlo najučinkovitija rješenja za problem migracija kako bi učinilo Europu sigurnijim mjestom".

Povjerenik Dimitris Avramopoulos je rekao da je migrantska kriza završena. Orban na to odgovara: "Migracija nije prišt koji će nestati nakon nekog vremena. To je fenomen koji će utjecati na naše živote i na živote naše djece".

 

Već se ranije spekuliralo o mogućnosti da se Orban prikloni grupaciji konzervativca i reformista (ECR) u Europskom parlamentu koja je snažno oslabljena izlaskom britanskih torijevaca. A napustit će ih i Ruža Tomašić. A da nije riječ o praznim prijetnjama, Orban će u nedjelju posjetiti Poljsku, a poljski premijer Mateusz Morawiecki već 15. ožujka dolazi u Budimpeštu.

Orbanu očito nije svejedno i zbog toga prijeti. Sigurno je da mu je teško palo pismo koje je Kyriakos Mitsotakis, čelnik grčke Nove Demokracije, poslao Josephu Daulu, predsjedniku EPP-a. U kojem napada Orbana zbog migrantske politike koja se u konačnici prelama preko grčkih pleća. I uspoređuje Orbana sa svojom nemezom, grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom. “Niti jedna članica ne bi smjela uživati koristi članstva u EPP-u, a istodobno se švercati kad je riječ o politikama koje traže podjelu europskog bremena problema”, napada Mitsotakis.