Plan britanske premijerke za Brexit mogao bi završiti prijelaznim razdobljem koje bi trajalo godinama

Autor:

  • Euractiv.com

24.10.2018.

(171204) -- BRUSSELS, Dec. 4, 2017 -- European Commission President Jean-Claude Juncker (R) greets British Prime Minister Theresa May prior to a Brexit negotiation meeting at EU headquarters in Brussels, Belgium, Dec. 4, 2017., Image: 356877459, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Zahvaljujući planu za Brexit britanske premijerke Therese May, Velika Britanija mogla bi ostati u „dugotrajnom“ višegodišnjem prijelaznom razdoblju, izvijestio je u srijedu (24. listopada) The London Times navodeći informacije iz povjerljivih dokumenata koje su te novine objavile.

Prema objavljenim dokumentima, plan "bi u teoriji mogao dovesti do dugotrajnog razdoblja provedbe", a takav bi dogovor mogao trajati dugi niz godina, na "pomičnoj" osnovi s "godišnjom točkom odluke" u kojoj bi se preispitivao svaki produžetak prijelaznog razdoblja, izvijestile su novine Times.

Prema izvješću, te je dokumente sastavio premijerkin glavni savjetnik za Europu, Oliver Robbins, slijedeći upute iz njezina ureda.

Dokumenti otkrivaju da su ministrima u vladi predstavljeni različiti modeli kako bi se utvrdilo što će se dogoditi ako se do kraja prijelaznog razdoblja ne postigne sporazum o trgovini kojim bi se uredio budući odnos Ujedinjenog Kraljevstva s EU.

S nešto više od pet mjeseci do planiranog izlaska Velike Britanije iz EU, došlo je do zastoja u pregovorima o Brexitu zbog neslaganja oko tzv. sjevernoirskog "backstopa", zaštitnog mehanizma kojim bi se osiguralo da se tvrda granica neće vratiti na irski otok ako budući trgovinski odnos ne bude dogovoren na vrijeme.

May opet nije uspjela sklopiti dogovor na sastanku na vrhu EU prošlog tjedna. U nadi da će pomaknuti pregovore s mrtve točke, odlučila je nagovijestiti mogućnost produžetka prijelaznog razdoblja nakon Brexita u kojem bi Velika Britanija ostala pod vladavinom EU bez ikakvog utjecaja u Uniji. Takvim je potezom razljutila tvrdokorne pristaše Brexita jednako kao i proeuropske zastupnike.