Potpredsjednik talijanske vlade ponovno optužio Francusku za iskorištavanje Afrike

Autor:

22.01.2019.

FILE PHOTO: Italian Deputy PM Luigi Di Maio speaks at the 5-Star Movement party's open-air rally at Circo Massimo in Rome, Italy, October 20, 2018. REUTERS/Max Rossi/File Photo
Max Rossi / REUTERS

Predsjednik stranke Pokret 5 zvjezdica Luigi Di Maio

Luigi Di Maio, potpredsjednik talijanske vlade i čelnik stranke Pokret pet zvjezdica (M5S) jučer je ponovio da francuska politika u Africi uzrokuje siromaštvo i pokreće migracije prema Europi.

Nedugo nakon te optužbe, Francuska je od talijanske veleposlanice u Parizu tražila očitovanje.

- Francuska je jedna od država koja tiska novac za čak 14 afričkih država, onemogućujući pritom njihov gospodarski razvoj, a pridonosi i činjenici da migranti odlaze te umiru na moru ili stižu na naše obale - kazao je Di Maio.

Potpredsjednik talijanske vlade se u svom govoru referirao na CFA frank, valuti koja se koristi u 14 zapadnih i središnjih afričkih država, koja je fiksnim tečajem vezana za euro, a jamac joj je francuska središnja banka.

Di Maio je naglasio da se Europska unija treba 'pozabaviti pitanjem dekolonizacije Afrike', optuživši pritom Francusku da i dalje tretira niz afričkih zemalja kao vazalske države. On je tijekom vikenda rekao kako je 'prestao biti licemjer koji samo govori o posljedicama migracije' te 'kako je vrijeme govoriti o njezinim uzrocima'.

- EU treba sankcionirati one države poput Francuske koje dovode do osiromašenja afričkih zemalja i uzrokuje da ti ljudi odlaze - izjavio je.

- Da Francuska nema svoje afričke kolonije, jer se one trebaju zvati tim imenom, bila bi 15. po veličini gospodarstvo na svijetu. Umjesto toga je među prvima, baš zbog toga što radi u Africi - dodao je Di Maio.

Zbog tih je izjava u ponedjeljak francuska ministrica za europska pitanja na razgovor pozvala talijansku veleposlanicu Teresu Castaldo.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version