Predsjednik Europske pučke stranke stao u obranu Viktora Orbana

Autor:

20.09.2018.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives press conference at European Parliament headquarters in Brussels, Belgium on 26.04.2017., Image: 330364357, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE. End users shall not licence, sell, transmit, or distribute any photographs represented by eyevine, to any third party., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Mađarski premijer Viktor Orban

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul, u Salzburgu je stao u obranu mađarskog premijera Viktora Orbána i njegove stranke Fidesz, koju dio njihove političke grupacije europskog desnog centra želi isključiti zbog kršenja demokratskih standarda.

Europski parlament, uključujući većinu članova EPP-a, glasao je u srijedu o sankcioniranju Mađarske zbog ignoriranja pravila EU-a o demokraciji, građanskim pravima i korupciji.

- Ne mogu me novinari natjerati da isključim Viktora Orbána - rekao je Joseph Daul prije početka sastanka čelnika zemalja članica EU-a koji dolaze iz redova pučana.

- Veliki je problem što se sada govori samo o Viktoru Orbánu, a ne i o korupciji drugih - dodao je šef EPP-a.

Najavio je da će na kongresu stranke u studenom u Helsinkiju predložiti Komisiji da se pozabavi i drugim zemljama u kojima je upitna vladavina prava.

- Među pučanima postoje demokracija, sloboda i pravila. EPP želi znati gdje se ne poštuje vladavina prava. To bi trebalo razmotriti i na Malti i u Slovačkoj, a pitanje se postavlja i za Rumunjsku - kaže Daul.

- Vrijeme je da se s istom dozom kritičnosti provjeri poštovanje pravne države i u drugim državama članicama, poput Rumunjske i Malte - istaknuo je.

Prvi put u svojoj povijesti, Europski parlament zatražio je da se pokrene kazneni postupak protiv neke države članice predviđen Čankom 7. Ugovora o EU, iako ta inicijativa ima slabe izglede da doista i dovede do najstrože kazne odnosno oduzimanja prava glasa Mađarskoj.

Iako se čelnik kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber nadao kako će Orbán svoj govor iskoristiti kako bi smanjio napetosti i pokazao dobru volju partnerskim strankama unutar europskih pučana, Orbán je svoj govor iskoristio kako bi se obračunao sa svim neistomišljenicima, o čemu je Euractiv.hr već pisao.

Orbán se ubrzo nakon sastao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojem je poručio kako su "Mađarskoj potrebni pouzdani partneri".

Njegov govor u Europskom parlamentu, kao i osuda većine zastupnika EPP-a, naslutili su kako postoji mogućnost da će EPP ipak izbaciti Orbána iz svojih redova, no Daulove riječi otklonile su svaku sumnju - Orbán će ostati član europskih pučana.

Otkako je došao na vlast 2010., mađarski premijer Viktor Orban koristi svoju parlamentarnu većinu kako bi vršio pritisak na sudove, medije i nevladine udruge, zbog čega se nalazi na udaru mnogih nevladinih organizacija i međunarodnih tijela koje osuđuju njegovo postupanje.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version