Produljenje roka za Brexit od 22. svibnja ako Britanija prihvati Sporazum. Ako ne, razlaz 12. travnja ili Britanija mora na europske izbore

Autor:

  • Tea Trubić

19.03.2019.

EU Chief Brexit Negotiator Michel Barnier walks behind European Commission President Jean-Claude Juncker and British Prime Minister Theresa May at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium February 7, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier (lijevo), predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (u sredini), britanska premijerka Theresa May

EU je opet djelovao jedinstveno i donio odluku.

EU27 je u četvrtak navečer donio zajedničku odluku o produljenju Brexita. Evo kako ona glasi u službenom dokumentu:

1. Europsko vijeće je primilo na znanje pismo premijerke Therese May od 20. ožujka 2019. (u kojem ona traži produljenje roka za izlazak do 30. lipnja)

2. U odgovoru, Europsko vijeće potvrđuje instrument koji se odnosi na Sporazum o izlasku i Zajedničko stajalište koje nadopunjuje Političku deklaraciju dogovorenu između Europske komisije i vlade Ujedinjene Kraljevine u Strasbourgu 11. ožujka 2019. (u tom dokumentu EK jamči da zaštitni mehanizam na granici Republike i Sjeverne Irske neće biti trajan)

3. Europsko vijeće pristaje na produljenje do 22. svibnja 2019. godine pod uvjetom da Zastupnički dom (britanskog parlamenta) prihvati Sporazum o izlasku sljedeći tjedan. Ako Zastupnički dom ne prihvati Sporazum o izlasku sljedećeg tjedna, Europsko vijeće pristaje na produljenje do 12. travnja 2019. godine i očekuje da Ujedinjena Kraljevina prije tog datuma uputi Europskom vijeću na razmatranje što planira. (EU traži da London ili izađe iz članstva do 22. svibnja ili da prihvati neuređeni izlazak ili da provede izbore za Europski parlament)

4. Europsko vijeće ponavlja da ne može doći do otvaranja Sporazuma o izlasku koji je dogovoren između Unije i Ujedinjene Kraljevine u studenom 2018. godine. Bilo kakva jednostrana obveza, izjava ili bilo koji drugi čin mora biti kompatibilan sa slovom i duhom Sporazuma o izlasku.

5. Europsko vijeće poziva da se nastavi rad na spremnosti na svim razinama za posljedice izlaska Ujedinjene Kraljevine uzimajući u obzir sve moguće ishode. (Treba se pripremiti za neuređeni, "tvrdi Brexit", koji će izazvati niz problema)

6. Europsko vijeće i dalje će se baviti tim pitanjem

Dakle, London je dobio mogućnost da izbjegne tvrdi Brexit, ali promjena Sporazuma ne dolazi u obzir. Ukoliko premijerka May nije u stanju osigurati podršku za Sporazum u parlamentu, tada se EU priprema za neuređeni izlazak Britanije iz članstva ili za novo produljenje. U svakom slučaju, EU27 je zauzela čvrst stav prema kojem Britanija ne može ostati u članstvu EU nakon 22. svibnja bez da sudjeluje na izborima za Europski parlament koji počinju dan poslije. Kad bi Britanija ostala u članstvu nakon izbora za Europski parlament, a ne bi provela izbore, to bi dovelo do blokade djelovanja EU.

U slučaju da Britanija pristane na izbore tada se može raspravljati o duljem roku za odgađanje izlaska iz članstva.

Samo tjedan dana prije datuma predviđenog za izlazak iz Europske unije, više od 1,6 milijuna Britanaca potpisalo je on-line peticiju na službenoj stranici Donjeg doma britanskog parlamenta. Broj potpisnika svakom sekundom raste, a inicijativa dobiva dodatan 'vjetar u leđa' na društvenim mrežama. Donji dom parlamenta mora održati raspravu o svakom društvenom problemu koji prikupi više od 100.000 potpisa, što znači da će po svemu sudeći britanski zastupnici narednih dana morati glasovati i o toj ideji. No, iz britanske vlade su rekli kako se neće baviti peticijom.

Britanska premijerka May ovoga je tjedna uputila službeno pismo predsjedniku Europskoga vijeća Donaldu Tusku u kojem ga moli da 27 zemalja članica Ujedinjenoj Kraljevini do kraja tjedna odobri odgodu Brexita do 30. lipnja 2019.

Panika koja se posljednjih dana nezaustavljivo širi Londonom u ponedjeljak navečer dobila je svoje ime i prezime; ustavna kriza. S obzirom na to da je Ujedinjena Kraljevina jedna od rijetkih država na svijetu koja nema kodificirani ustav, ironija nikome nije promaknula.

Naime, John Bercow, predsjednik Donjega doma britanskog parlamenta o kojem je Euractiv.hr već pisao, u ponedjeljak navečer je odbio mogućnost održavanja trećeg uzastopnog glasovanja o istom tekstu Sporazuma o Brexitu. Bercow je naglasio da je jedini uvjet da se zastupnicima pruži mogućnost da treći put odlučuju o usvajanju Sporazuma o Brexitu je da sadržaj teksta bude bitno drugačiji kako bi se mogao očekivati drugačiji ishod. S njegovom se odlukom slaže i ministar trgovine Liam Fox koji smatra da nema pokušavati usvojiti sporazum 'na slijepo' zato što se tako samo 'pridonosi postojećem kaosu'.

S obzirom na to da je već tijekom drugog glasovanja premijerka May uspješno uvjerila još nekolicinu zastupnika u ispravnost usvajanja njezinog sporazuma, vlada se nadala da će svakim sljedećim glasovanjem smanjivati razliku dok se u konačnici ne bi usvojio, računajući da će približavanje roka vršiti dodatan pritisak na 'principijalne parlamentarce'.

Bercow joj je svojom odlukom iz ruke izbio najjače oružje i doveo je u, čini se, bezizlaznu situaciju; Bruxelles joj ne želi dati nove ustupke jasno naglasivši da 'treća šansa nije opcija', dok joj je istovremeno London onemogućio da još jednom u posljednjem trenutku pokuša provući svoj sporazum.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Brexit u stanju neizvjesnosti i da će Europska unija pokušati reagirati na svaki prijedlog britanske premijerke.

- Pažljivo ćemo pratiti reakciju britanske vlade i pokušati pronaći rješenje – izjavila je kancelarka Merkel naglasivši da je nemoguće procijeniti kako će se razvijati situracija do kraja tjedna.

- Priznajem da nisam bila upućena u proceduru britanskog parlamenta koja datira iz 17. stoljeća, pa me zaintrigiralo to saznanje – izjavila je Merkel u šali, aludirajući pritom na jučerašnju presudu predsjednika Donjega doma Bercowa.