Pučani štite Orbána iz straha da bi se mogao pridružiti ekstremnoj desnici

Autor:

  • Euractiv.com

22.02.2019.

Austria's Chancellor Sebastian Kurz, Hungary's Prime Minister Viktor Orban, Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic and European Council President Donald Tusk attend a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, March 23, 2018. Geert Vanden Wijngaert/Pool via Reuters - RC1C65729320
Geert Vanden Wijngaert / REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (lijevo), mađarski premijer Viktor Orban (drugi s lijeva), hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

Europska pučka stranka (EPP) ne želi dodatno pogoršavati već kompliciran odnos sa svojim 'zločestim djetetom', mađarskim premijerom Viktorom Orbán, zato što strahuju da bi ga to moglo gurnuti u koaliciju s talijanskim populistom Salvinijem ili čak s krajnje desnom strankom Marine Le Pen, izjavio je za Euractiv zastupnik njemačke Kršćansko-demokratske stranke (CDU).

Pod uvjetom da ostane anoniman, zastupnik CDU-a izjavio je da se njemački europarlamentarci boje da bi izbacivanje Orbána iz Europske pučke stranke značilo jačanje krajnje desnice. Naime, smatraju da bi se Orbán tada pridružio Marine Le Pen ili Matteu Salviniju, čime bi dodatno ojačali radikali.

- Ako ga odbijemo, guramo ga u ruke Salviniju – nastavio je zastupnik.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je i sam član EPP-a, najveće europske političke obitelji, ovaj je tjedan izjavio da bi Orbánova stranka Fidesz trebala napustiti tu političku grupaciju. Orbánovi brojni kritičari posljednjih tjedana postaju glasniji, a osobito ih je potaknuo poster kojeg mađarska vlada koristi u predizbornoj kampanji za europske izbore, u kojem su Juncker i George Soros za težnju da 'Mađarsku preplave migrantima'.

- Premijera Orbána bih ovim putem želio podsjetiti da se odluke u Europskoj uniji, uključujući i one o migraciji, donose zajednički u Europskom parlamentu i Europskome vijeću u kojima su i mađarski predstavnici. Umjesto da od Bruxellesa stvara fantomsku prijetnju, bilo bi korisnije da shvati da je i on dio toga - napisao je na službenom Twitter profilu predsjednik Europske pučke stranke, Joseph Daul.

Češki zastupnik pučana Tomas Zdechovsky smatra da je izjava protiv Junckera 'tipično orbanovsko' ponašanje prema Bruxellesu, ali je istaknuo kako je to još uvijek, zasada, većinski bilateralna problematika.

- On je iz EPP-a, ali nikada nije podržavao Junckera i njegovu politiku – rekao je Zdechovsky.

- Ako nastavi tako i nakon europskih izbora, trebali bismo očekivati da će pojedinci početi poduzimati disciplinske mjere unutar same grupacije – dodao je.

Međutim, visoki izvor iz EPP-a izjavio je za Euractiv da ako pučani izgube puno glasova na nadolazećim izborima, tada 'nitko neće dirati Orbana'.

Austrijanci i Grci javno protiv Orbana

Dva zastupnika pučana javno su progovorila protiv Orbánovog euroskeptičnog ponašanja. Jedan od njih je zastupnik austrijske Narodne stranke, koji je ovog tjedna rekao da se Orbánovoj stranci Fidesz treba zamrznuti članstvo u EPP-u.

- EPP je konačno odgovorio Orbánu - rekao je austrijski zastupnik Othmar Karas. Također, izrazio je žaljenje zbog činjenice da države članice nisu nastavile kazneni postupak protiv mađarske vlade pod Člankom 7. kao što je Parlament predlagao.

Čelnik grčke demokršćanske stranke Nova demokracija Kyriakos Mitsotakis napomenuo je da EPP ne može i neće pristajati na kompromise u slučajevima koji su vezani uz samu srž demokratskih vrijednosti i načela.

- Stav Nove demokracije o gospodinu  Orbánu je samorazumljiv. Gospodin Mitsotakis je u brojnim prilikama izrazio neslaganje te suprotstavljanje mađarskom premijeru, i u kontekstu EPP-a, ali i drugih međunarodnih foruma po pitanju njegovih stavova o migraciji te je naglasio potrebu da se pronađe rješenje u skladu s EU za taj problem – odgovorila je Nova demokracija Euractivu putem elektronske pošte.

Grčka vladajuća stranka Syriza, članica grupacije Ujedinjene ljevice, često kritizika Novu demokraciju jer po njihovom mišljenju nisu dovoljno glasni o Orbánovom neprimjerenom ponašanju.

- Spitzenkandidat pučana Manfred Weber i Mitsotakis odbili su reći kako Juncker komentira Orbána– rekao je zastupnik Syrize Dimitris Papadimoulis, dodavši da je Mitsotakisov motiv bio izbjegavanje razmirica s krajnje desnom frakcijom unutar njegove stranke.

 

Hrvatska: pogriješio je, ali...

Prema hrvatskom Euractivu premijer Andrej Plenković (HDZ/EPP) smatra da je Orban počinio pogrešku napadajući Junckera, ali odbio se izjasniti po pitanju toga treba li mađarski premijer ostati unutar grupacije.

S druge strane, hrvatski zastupnici iz redova pučana glasovali su protiv pokretanja Članka 7. u slučaju Mađarske. Zastupnica Dubravka Šuica rekla je da se radi o 'susjednoj zemlji s kojom Hrvatska želi izgraditi kvalitetne odnose'.

No, postoji još jedan bilateralni problem. Mađarska naftna tvrtka MOL suvlasnik je naftne tvrtke Ina zajedno s hrvatskom vladom te su zaključani unutar pravne razmirice. Euractiv Hrvatska iznosi kako Plenković pokušava surađivati s EU u kritikama upućenim Orbánu, ali s druge strane ne želi mu se previše zamjerati zbog Ine, ali i zbog desničarske frakcije u vlastitoj stranci koja sanja o čelniku orbanovskog stila.

Rumunjska ima dvije stranke unutar obitelji pučana; liberalnu PNL koja kritizira Orbána te stranku mađarske nacionalne manjine UDMR koja u Europskom parlamentu surađuje s Fideszom.

- Oni su puno bliže Orbánu nego službena EPP-ova linija u svim europarlamentarnim glasovanjima – izjavio je izvor.

Rumunjski zastupnik Siegfried Muresan (PNL/EPP) bio je prvi političar u Europskoj pučkoj stranci koji je upozoravao Budimpeštu na mogućnost aktiviranja Članka 7.

Španjolska i Francuska podijeljeni

Španjolska delegacija pučana nema jedinstvenu poziciju po pitanju Orbána. Prošlog rujna trojica njihovih članova glasovali su protivno izvještaju EU-a o aktiviranju Članka 7.

Preostalih 9 zastupnika ostali su suzdržani, a među njima je bio i čelnik delegacije Esteban Gonzalez Pons, dok četvorica njih nije niti bila prisutna tijekom glasovanja. Gonzalez Pons nije bio dostupan za komentare o Junckerovim primjedbama koje je iznio za Euractiv u četvrtak. Bio je na letu za Venezuelu gdje njegova delegacija nadgleda situaciju na granici. Francuski desničarski političari također radije drže distancu.

- Desnica u svojoj srži ima nekoliko različitih komponenti – rekao je izvor iz francuske desnice.

Isti izvor je istaknuo kako argument o Orbáovom  pridruživanju Salviniju i Le Pen ne drži vodu. 'Orban i Salvini imaju potpuno oprečna mišljenja o većini tema', dodao je. Zastupnici francuskih Republikanaca podijelili su se u tri kampa kada je u pitanju Orban, a to je vidljivo iz stavova njihovih istaknutih čelnika i kandidata za EU izbore.

Francois-Xavier Bellamy, prvi na kandidacijskoj listi, predstavlja tvrdu liniju stranke, odmah iza Laurenta Wauquieza koji podržava sve što Orban kaže.

Agnes Evren, druga na listi, pripada mekšoj liniji, bliskoj Alainu Juppeu i Alainu Lamassoureu, koji su glasovali za aktiviranje Članka 7.

Treći kandidat na listi je Arnaud Danjean koji je tijekom glasovanja ostao suzdržan i ne želi demonizirati mađarskog premijera.