Raskol u EPP-u: sedam stranaka članica zatražilo izbacivanje Orbanove stranke Fidesz

Autor:

  • Jasmina Tomašević

01.03.2019.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban signs a document during the EU leaders meeting on the 60th anniversary of the Treaty of Rome, in Rome, Italy March 25, 2017. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban

Još četiri stranke članice EPP-a, zatražile su od predsjednika te grupacije da suspendira ili izbaci stranku Fidesz, čiji je čelnik mađarski premijer Viktor Orban.

Flamanski kršćanski demokrati (CD&V), Valonski humanistički demokratski centar (cdH) i luksemburška Kršćansko-socijalistička narodna stranka (CSV) potpisale su zajedničko pismo upućeno predsjedniku Europske pučke stranke (EPP) Josephu Daulu, u kojem zahtijevaju suspenziju ili izbacivanje Fidesza iz grupacije.

Pridružila im se i portugalska CDS-Narodna stranka koja je zasebno s istim zahtjevom pisala predsjedništvu EPP-a.

Tako se ukupni broj stranaka koje se protive Orbanovom prisustvu u obitelji pučana podigao na sedam. Preostale tri stranke su nizozemski CDA, Švedska umjerena stranka i finski Kokoomus koje su već ranije izrazile svoje protivljenje članstvu Fidesza u grupaciji desnog centra.

S ukupnim brojem od sedam stranaka iz minimalno pet različitih država otvara se ozbiljna mogućnost raskolu unutar Europske pučke stranke jer su stečeni i formalni uvjeti za pokretanje pregovora o izbacivanju.

Viktor Orban već dulji niz godina svojim političkim postupcima stavlja na kušnju članstvo Fidesza u EPP-u, ali dosada su ga čelnici grupacije tolerirali i odbacivali sve napade upućene mađarskom premijeru, a uglavnom zbog značajnog pologa od 12 zastupnika koje Fidesz osigurava pučanima.

No, čini se da je posljednji Orbanov ispad bila kap koja je prelila čašu. Naime, mađarski je premijer predizbornim plakatima napao predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera (EPP) te ga prozvao da s Georgeom Sorosem (američki burzovni mešetar i filantrop, osnivač Otvorenog društva) kuje urotu kako bi Mađarsku preplavio migrantima.

Juncker, koji je do tada imao razumijevanja za Orbana i njegove ugroze vladavine prava i demokratskih načela u Mađarskoj, čime je izravno prkosio vrijednostima za koje se zalaže EPP, ali i EU, izjavio je kako Fidesz više nema što tražiti u grupaciji Europske pučke stranke. O čemu je Euractiv.hr već pisao.

 

Izvori iz EPP-a su i prije ovakvog razvoja situacije napominjali kako vodstvo grupacije strahuje da će Orban, ako bude izbačen, ojačati krajnju desnicu u Parlamentu, te da ga mogu bolje držati pod kontrolom ako je dio grupacije.