Samoubojstva i traume: Brexit otvorio stare rane na irskoj granici, građani strahuju od najgoreg

Autor:

  • Martin Novák

18.06.2019.

A man walks past a mural supporting the Irish Republican Army (IRA) in the Ardoyne area of north Belfast, September 9, 2015. Britain's secretary of state for Northern Ireland's Theresa Villiers is taking part in another round of cross-party talks at Stormont later today with the aim of resolving the crisis over a murder linked to the Irish Republican Army (IRA). REUTERS/Cathal McNaughton - GF10000198888
Cathal McNaughton / REUTERS

Građani u Sjevernoj Irskoj strahuju od eskalacije nasilnih sukoba koji su obilježili nekoliko desetljeća Otoka; teroristička organizacija IRA najavljuje nemire, a život je već izgubila i mlada novinarka Lyra McKee

Ako Brexit uspije razjediniti Irsku, ulicama gradova ponovno će zavladati nasilje u organizaciji notornih terorista IRA-e, javlja Euractivov medijski partner Aktuálně.cz.

Mir u Sjevernoj Irskoj traje 21 godinu. No, po svemu sudeći tome se nadzire kraj. Ulice katoličkog podneblja u gradu Londonderryju preplavili su teroristi, fasade lokalnih zgrada 'krase' brojni slogani o 'nedovršenoj revoluciji', a posvuda se mogu vidjeti slike kalašnjikova, granata te zaštitnih maski.

Četvrt Derry ničime ne pokazuje da je dio Ujedinjene Kraljevine; posvuda su obješene zastave Republike Irske, a svako toliko se može uočiti i zastava Palestine. Naime, IRA i Palestina surađuju već dugi niz godina, a pretpostavlja se da ih je povezala želja za neovisnošću.

U središtu četvrti Bogside nalazi se spomenik žrtvama poginulima u sukobu s britanskom policijom tijekom nasilnih prosvjeda 1972. godine koji je dobio nadimak 'krvava nedjelja'. Masakr je potaknuo irske teroriste da uzvrate udarac, a isto su učinili i radikali Sjeverne Irske. U tom je periodu život izgubilo više od 3.000 građana, a mir je postignut tek 1998. godine, na Veliki petak. No, rezultat referenduma o Brexitu prije tri godine ponovno je u fokus stavio pitanje prirode irske granice. Izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz EU morala bi se postaviti 'tvrda' granica između Republike Irske (EU) i Sjeverne Irske (britanske pokrajine), čime bi ponovno došlo do nasilja. Ionako kompleksu situaciju dodatno pogoršava spoznaja da se oformila Nova IRA, još radikalnija grupacija terorista koji se ponovno svim sredstvima zalažu za ujedinjenje cijeloga otoka. Nova IRA odgovorna je i za ubojstvo mlade novinarke Lyre McKee u travnju.

Brexit se nije trebao dogoditi

U Londonderryju postoji Muzej Slobodnog Derryja koji svoje sugrađane podsjeća na krvavi sukob. John Kelly, voditelj muzeja, zabrinut je zbog mogućnosti da će Brexit oživiti terorizam u Sjevernoj Irskoj. Tada su vojnici presretali automobile u potrazi za oružjem na graničnom prijelazu.

- Ponovno uspostavljanje granice samo će dodatno provocirati teroriste da počnu sa svojim napadima. Brexit je velika opasnost za cijelu Sjevernu Irsku i nikada se nije trebao dogoditi – smatra John Kelly.

Politička stranka Sinn Fein, koja je do mirovnog sporazuma surađivala s irskim teroristima, danas je dio gradskog vijeća Londonderryja. Zastupnik Michael Cooper smatra da je Brexit velika prijetnja miru, zato što će njime doći do odgode ujedinjenja irskog otoka kojim bi se konačno riješio sukob.

- U posljednjem smo se trenutku pripremili za europarlamentarne izbore, unatoč tome što još uvijek ne znamo hoće li iti jedan britanski zastupnik obnašati tu dužnost. U svakom slučaju, Brexit će negativno utjecati na našu ekonomiju, a poljoprivrednici će izgubiti poticaje EU – izjavio je Cooper.

Ujedinjena Kraljevina nikada nije trebala sudjelovati na izborima za Europski parlament, ali to se promijenilo nakon još jedne odgode Brexita.

- Irci i Britanci su odbili uspostavu 'tvrde' granice na prijelazu kako bi spriječili nasilje. Europska unija kao promotor mira i stabilnosti mora nastaviti tražiti drugo rješenje kojim bi se izbjeglo uspostavljanje graničnog prijelaza – tvrdi češki zastupnik Ludek Niedermayer istaknuvši da je to jedino rješenje.

Nasilje i traume

U Belfastu se podižu zidovi koji građane podsjećaju na vremena u kojima su bili podijeljeni na republikance i 'Britance'. Sean Brady, zaposlenik neprofitne organizacije PPR, smatra da su građani nezadovoljni ishodom mirovnog sporazuma. Naime, zbog Velikog petka Sjeverna se Irska suočila sa specifičnim problemima, poput nedostatka stanova.

- Posljednjih godina ovdje nema mnogo velikih investicija, što nije odgovaralo građanima. Iako ima manje nasilja nego što je bilo 1998. godine, i dalje nismo zadovoljni stanjem stvari, osobito psihološkim posljedicama nasilja. U Sjevernoj Irskoj veliki postotak građana pati od traume i stresa, a veliki je postotak i građana koji vrše samoubojstvo. U toj situaciji, Brexit je veliki rizik, a svaki znak militarizacije regije treba uzeti ozbiljno i na vrijeme reagirati – objašnjava Brady.

Ciaran Carson radi kao taksist. Svoje klijente često vodi u ona područja Belfasta koja su obilježena sukobu. Carson dolazi iz katoličke obitelji koja odlučno odbija dominaciju Londona, kao i prisutnost britanske vojske u Sjevernoj Irskoj.

- Vješanje irske zastave znak je provokacije, ali moj je otac to svejedno činio. Često je to sakrivao od policije – govori.

No, situaciju danas gleda drugim očima zato što naprosto ne želi da se nasilje vrati u njegov grad.

- Stranci nam često govore da uklonimo barijere koji dijele katolički dio od protestantskoga. Nije to lako. Ljudi moraju vratiti povjerenje jedni u druge, a za to je potrebno vremena. Drago mi je što današnja generacija mladih nije iskusila ono što smo mi doživjeli u njihovim godinama – zaključio je Carson.