Slovenija ne želi komentirati činjenicu da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen

Autor:

  • Tea Trubić

30.07.2019.

Slovenia's Prime Minister Marjan Sarec arrives to take part in a European Union leaders summit, in Brussels, Belgium July 2, 2019. REUTERS/Piroschka Van De Wouw
Piroschka Van De Wouw / REUTERS

S jedne strane, Slovenci žele da Hrvatska što prije uđe u Schengen jer bi time rasteretili kontrolu svojih granica. No, s druge strane, time bi izgubili ključni mehanizam pritiska na Vladu RH da prihvati arbitražu.

Slovenska vlada odbija komentirati informaciju da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengen zoni, kao i informaciju da će Europska komisija već u rujnu Zagrebu dati 'zeleno svjetlo' za posljednje poglavlje pravne stečevine.

Unatoč tome što Slovenija formalno podržava ulazak Hrvatske u Schengen zonu, od svih država kandidatkinja očekuje ispunjavanje svih kriterija, osobito onih koji se odnose na poštivanje vladavine prava te poštivanje međunarodnog i europskog prava, stoji u službenom priopćenju slovenske vlade iz kojeg se može zaključiti da će vlada Marijana Šareca inzistirati na arbitraži.

Hrvatski premijer Andrej Plenković očekuje da bi najmlađa članica Europske unije mogla ući u Schengen i prije nego što prvi puta sjedne na čelo Vijeća EU. Iako je ulazak Hrvatske u Schengen zonu jedan od ključnih strateških interesa Slovenije, zato što bi se time uvelike rasteretilo naše susjede pri kontroli vanjskih granica Zone, time bi se i Šarecova vlada odrekla posljednjeg mehanizma pritiska na Vladu RH da implementira arbitražnu presudu.