Slovenski europarlamentarci traže od Junckera da izvrši pritisak na Hrvatsku

Autor:

28.09.2018.

Savudrija, 080118.
Diego Makovac sa suprugom Frankom ribari u Savudrijskoj vali a sve uz pratnju Slovenske i Hrvatske policije. Radnje u tom dijelu mora nadgledala je i slovenska inspekcija. Ribar je dizao i polagao mreze listarice za izlov ribe list (svoja).
Na fotografiji: hrvatska policija.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelić / CROPIX

Hrvatska granična policija u Savudrijskoj vali

Skupina slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu iz stranaka ljevice uputila je predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traže da od Hrvatske zahtijeva da ispoštuje i implementira arbitražnu odluku o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske.

U pismu koje su poslali i svim članovima Europske komisije, slovenski eurozastupnici Igor Šoltes, Franc Bogovič, Tanja Fajon i Ivo Vajgl od Junckera traže da "od Hrvatske jasno zahtijeva poštovanje vladavine prava i implementaciju obvezujuće arbitražne presude i to  bez odugovlačenja".

Osim toga, oni optužuju Junckera za ignoriranje neslužbenog mišljenja pravne službe Europske komisije koja je zaključila da je Slovenija opravdano tužila Hrvatsku zbog neprovođenja arbitraže, čime je potvrdila svoj stav da se u tom slučaju radi o kršenju europskog prava. U tom su se kontekstu referirali na dokument kojeg je nedavno objavio njemački list Spiegel.

Slovenski zastupnici tvrde da je Juncker to mišljenje trebao staviti na dnevni red Komisije, a s obzirom da to nije učinio je politizirao slučaj i tako pristrano djelovao u koristi Hrvatske.

- Vaša šutnja daje loš primjer državama zapadnog Balkana jer im šalje poruku da ne moraju poštovati međusobne dogovore. To bi, imajući u vidu kompleksnost odnosa u regiji, moglo imati ozbiljne posljedice za budućnost i stabilnost regije - naveli su u svom pismu slovenski eurozastupnici.

Slovenski europarlamentarni zastupnik Igor Šoltes je u svojoj posebnoj izjavi za javnost optužio Junckera da je ignorirao mišljenje svojih pravnih savjetnika, naglasivši da je Komisija trebala stati u obranu slovenskih interesa protiv Hrvatske, što nije učinila, već je prešutno proglasila spor bilateralnim pitanjem.

- Vrlo je neodgovorno i nezrelo da Juncker i njegova Komisija ne provode osnovne funkcije Europske komisije kao čuvara europskih ugovora, čime ruše vjerodostojnost Europske unije i njenih vrijednosti - kazao je novinarima u Ljubljani Šoltes.

Pisanje njemačkog Spiegela, koji je objavio osam stranica dug neslužbeni dokument koji je Juncker navodno odbio staviti na dnevni red Komisije, a prema navodima slovenskih medija dostavio mu ga je nepoznati "zviždač" u Komisiji, zadnjih je tjedana jedna od glavnih tema slovenskih medija. Na pisanje lista su reagirali i najviši političari optužbama na račun Komisije i njene navodne pristranosti prema Hrvatskoj u slučaju arbitraže.

Referirajući se na otkriće Spiegela, a odgovarajući na novinarska pitanja u Bruxellesu,  jedan od glasnogovornika Komisije izjavio je sredinom rujna da ne komentira neslužbene dokumente koji možda cirkuliraju, a tiču se arbitraže.

Potvrdio je da se o dokumentu raspravljalo, ali da nije bio na dnevnom redu Komisije niti da postoje planovi da se Komisije na to pitanje opet vrati.

Nakon što je spomenuti neslužbeni papir, koji je u Sloveniji izazvao veliko uzbuđenje i mnoštvo reakcija, bio objavljen, reagirala je i hrvatska vlada priopćivši kako smatra da je Komisija ispravno odlučila kad se nije željela pridružiti slovenskoj tužbi protiv Hrvatske i tako se umiješati u bilateralni spor dviju članica.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version