Španjolska želi što prije postići dogovor s Londonom o statusu Gibraltara nakon Brexita

Autor:

21.09.2018.

Aerial view of gibraltar, Image: 385179694, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Gibraltar iz zraka

Španjolska se nada da će do listopada postići okvirni dogovor s Velikom Britanijom o statusu Gibraltara nakon što Britanija izađe iz Europske unije, rekao je u četvrtak španjolski premijer Pedro Sanchez.

Također, Španjolska bi trebala prijelazno razdoblje za postizanje dogovora s Britanijom oko pitanja okoliša, poreznih zakona i trgovine duhanskim proizvodima na tom britanskom teritoriju, dodao je.

- Trebamo dogovor o Gibraltaru do kraja listopada - rekao je novinarima na neformalnom summitu EU-a u Salzburgu.

Gibraltar, britanski teritorij koji se nalazi na južnoj obali Španjolske, napustit će Europsku uniju zajedno s Ujedinjenim  Kraljevstvom 29. ožujka iduće godine. Gibraltar nije dio carinske unije EU-a ali se tvrtke pribojavaju da bi režim na granici mogao postati stroži nakon Brexita.

To bi moglo naštetiti gospodarstvu tog teritorija koje ovisi o radnicima koji prelaze granicu sa Španjolskom.

Bilateralni razgovori Londona i Madrida o Gibraltaru vode se od početka godine, a službenici dvije države su do sada održali šest sastanaka.

- Imamo neke razlike glede pravosudne i policijske suradnje te slobodnog kretanja ljudi - rekao je Sanchez na summitu kada su čelnici Unije zatražili od britanske premijerke Therese May jamstva glede druge granice s Ujedinjenim Kraljevstvom, one između Sjeverne i Republike Irske.

- Mislim da je želja britanske i španjolske vlade postići dogovor do sredine listopada - rekao je Sanchez dodavši da je britanske pristup u pitanju Gibraltar bio vrlo konstruktivan.

U razgovorima je dotaknuto pitanje mogućeg zajedničkog korištenja zračne luke Gibraltara i sveobuhvatnijeg dijeljenja fiskalnih podataka stanovnika Gibraltara kako bi se spriječilo izbjegavanje poreza.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version