Treća sreća na Noć vještica? Britanska vlada potvrdila da je spremna razmotriti 'još jedan referendum'

Autor:

  • Tea Trubić

11.04.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May and Germany's Chancellor Angela Merkel look at a tablet next to European Council President Donald Tusk, ahead of a European Council meeting on Brexit at the Europa Building at the European Parliament in Brussels, Belgium April 10, 2019. Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY
Kenzo Tribouillard / REUTERS

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk (lijevo), britanska premijerka Theresa May i njemačka kancelarka Angela Merkel

Donji dom britanskog parlamenta razmotrit će opciju raspisivanja novog referenduma o Brexitu, potvrdio je ministar financija Philip Hammond.

Iako je britanska vlada do danas odlučno odbijala ideju novog plebiscitarnog glasa, a tu je ideju odbio i Donji dom na jednom od brojnih glasanja prošloga mjeseca, Theresa May želi razmotriti sve opcije za pronalazak rješenja.

- Riječ je o prijedlogu koji bi se po svemu sudećem mogao vrlo brzo naći na dnevnom redu parlamenta - izjavio je Hammond u Washingtonu, naglasivši međutim da vlada i dalje smatra da to nije najbolje rješenje.

Prema prvim procjenama, za održavanje referenduma potrebno je više od šest mjeseci, zato što se moraju zadovoljiti protokolarne odredbe, pa se postavlja pitanje hoće li se to moći organizirati do 31. listopada.

Premijerka May dobila je 'zeleno svjetlo' za još jednu odgodu Brexita. London bi tako, računajući na 'treću sreću', Uniju trebao napustiti 31. listopada 2019. godine.

Međutim, samo i jedino ako zadovolji dva kriterija; da raspiše i održi izbore za Europski parlament te da do kraja tjedna usvoji Sporazum o Brexitu. U suprotnom će, prema odredbama zaključaka summita, morati iz EU do 1. lipnja 2019. godine, pa čak i pod cijenu da izađu bez ikakvog sporazuma.

 

- Europsko vijeće odobrava još jednu odgodu Brexita kako bi se Ujedinjenoj Kraljevini dala još jedna prilika za usvajanje Sporazuma o Brexitu. Odgoda može trajati samo onoliko koliko je apsolutno nužno, a niti u kojem slučaju ne smije trajati dulje od 31. listopada 2019. godine. U slučaju da Sporazum bude ratificiran prije spomenutog datuma, izlazak će se održati prvog u sljedećem mjesecu – jasno je definirano u drugoj točki dokumenta.

Kompromis je to koji je bio postignut na summitu Europskog vijeća koji je noćas trajao više od pet sati. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zaključke summita objavio je tek u 02:30 po lokalnom vremenu. Zaključak summita predstavlja kompromis između dvije struje europskih lidera koji su ovoga tjedna najviše raspravljali treba li May odobriti kratku odgodu (Macron, Barnier i Michel) ili dugu (Merkel, Rutte i Tusk).

- Ovako smo ostvarili cilj da nemamo svaka dva ili tri tjedna novi summit i novih produljenja rokova - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, dodavši da od Ujedinjene Kraljevine očekuje da će ostati lojalna članica Unije do izlaska, koja će poštivati svoje obaveze.

- Vijeće naglašava da odgoda niti u kojem slučaju ne smije narušiti regularno funkcioniranje Europske unije i njezinih institucija. Ako Ujedinjena Kraljevina do 22. svibnja ne izađe iz Europske unije, prema ugovornim odredbama dužna je raspisati izbore. U slučaju da to neće pravovremeno učiniti, mora napustiti EU sa sporazumom ili bez njega najkasnije do 1. lipnja 2019. godine – stoji u trećoj točki zaključka, čime je jasno dalo do znanja da je na summitu uvažena zabrinutost francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji pod svaku cijenu želi zadržati stabilnost EU27.

Nema otvaranja sporazuma

U zaključku summita jasno je definirano da Europska unija Sporazum o Brexitu smatra zatvorenim i da ne postoji nikakvog prostora za otvaranje pojedinih poglavlja, čime je jasno odbijena mogućnost ponovnog pregovaranja o prirodi irske granice.

- U slučaju da London pronađe kompromisno rješenje koje je nama prihvatljivo, spremni smo ga uključiti u političku deklaraciju Sporazuma i naknadno usvojiti – stoji, referirajući se pritom na aktualne pregovore koji traju između čelnika opozicije Jeremyja Corbyna i britanske vlade, a odnose se na ostanak Ujedinjene Kraljevine u carinskoj uniji.

Nema trojanskih konja

- Do službenog napuštanja Europske unije, Ujedinjena Kraljevina ostaje njezinom punopravnom članicom od koje se očekuje poštivanje svih prava i obaveza koje takvo članstvo podrazumijeva. Također, očekuje se da će poštivati vrijednosti i ciljeve EU te da će se suzdržati od narušavanja odlučivačkog procesa u njezinim institucijama – piše u zaključku, čime su se europski čelnici osvrnuli i na nedavne prijetnje britanskih tvrdolinijaša da će Ujedinjena Kraljevina u Uniji postati 'trojanski konj' koji će sabotirati njezin rad. Međutim, i dalje je riječ o bona fide dogovoru i svojevrsnom džentlmenskom sporazumu.

Europsko vijeće najavilo je da će se sastati na još jednom summitu u lipnju, na kojem će evaluirati napredak u postizanju dogovora i definirati buduće korake.

Britanska premijerka Theresa May će danas Donjem domu parlamenta ponovno predložiti usvajanje Sporazuma o Brexitu, istog onog kojeg su britanski zastupnici već tri put do sad odbili usvojiti.

Na Otoku, očekivano, pomiješane reakcije. Dok su tvrdolinijaši ogorčeni zbog još jednog produžetka agonije, većina renomiranih političara jutros je odahnula što država sutra neće 'ispasti' iz EU.

Nicola Sturgeon, prva ministrica Škotske

- Olakšanje je što sutra, zahvaljujući strpljenju Europske unije, nećemo izaći bez sporazuma. No, Ujedinjena Kraljevina ne smije potratiti vrijeme koje je dobila, već mora ljudima omogućiti da sami odluče. Interesi Škotske moraju biti zaštićeni - objavila je jutros na svom službenom Twitter profilu.

David Davis, bivši ministar za Brexit

- Smatram da Donji dom nepotrebno paničari oko scenarija izlaska bez sporazuma. Prema onome što su zastupnici do sada usvojili, može se zaključiti da bi Sporazum o Brexitu bez članka koji se odnosi na prirodu irske granice bio prihvatljiv većini. Ne mogu shvatiti zašto to premijerka nije predložila Bruxellesu ovih dana - izjavio je za BBC-evu emisiju Today, dodavši da se ne boji 'tvrdog' Brexita zato što je Engleska središnja banka već puno puta pogriješila.

Maria Caulfield, torijevka

- Pričajući s kolegama, oni koji su bili spremni promijeniti mišljenje i svoj glas do sada su to učinili. Mislim da nas novo glasanje o istom sporazumu neće dovesti do željenog cilja, a ako mislimo da ćemo razgovarajući s laburistima pronaći rješenje, samo se zavaravamo - izjavila je za Sky news.

Jacob Reese-Mogg, tvrdolinijaš torijevac

- Premijerka je prije nekoliko tjedana rekla da neće pristati na dodatnu odgodu Brexita, a noćas je pristala na prilično dugu odgodu. Smatram da to nije dobro zato što tako nećemo ispuniti obećanje koje smo dali nakon rezultata referenduma - izjavio je, dodavši da carinska unija nije rješenje zato što su građani 2016. godine glasali za prekidanje svih odnosa s EU.

Arlene Foster, čelnica Demokratske unionističke stranke (DUP), koalicijskog partnera Therese May, danas se sastala s glavnim pregovaračem Europske unije Michelom Barnierom kako bi predstavniku Komisije objasnila što Sjeverna Irska želi od sporazuma.

- Smatram da je susret s Michelom Barnierom danas bio konstruktivan, zato što mu želimo objasniti zašto se toliko protivimo irskom zaštitnom mehanizmu. Vjerujemo u nacionalnu stabilnost, vjerujemo u vladu s Theresu May na čelu i želimo iznijeti Brexit kao što smo i obećali narodu - izjavila je.