Uoči summita u Rumunjskoj čelnici EU su sastavili deklaraciju za 'buduću ujedinjenu i jednaku Europu'

Autor:

  • Karla Juničić

03.05.2019.

Austrian Chancellor Sebastian Kurz, Italian Prime Minister Giuseppe Conte, European Union's chief Brexit negotiator Michel Barnier, French President Emmanuel Macron, European Council President Donald Tusk and Dutch Prime Minister Mark Rutte take part in an extraordinary EU leaders summit to finalise and formalise the Brexit agreement in Brussels, Belgium November 25, 2018. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Na slici:Austrijski kancelar Sebastian Kurz, talijanski premijer Giuseppe Conte, glavni pregovarač za Brexit Michel Barnier, francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i nizozemki premijer Mark Rutte tijekom sastanka o pregovorima oko Brexita u Bruxellesu

Čelnici EU sastavili su deklaraciju prema kojoj će ostati 'ujedinjeni u dobru i zlu' za summit koji će se održati sljedećeg tjedna u Sibiu u Rumunjskoj.

Summit koji ima cilj osnažiti ulogu Europske unije planiran je kako bi potaknuo jedinstvo među članicama i nove prilike koje će uslijediti nakon Brexita. Ipak, s obzirom na to da je Ujedinjena Kraljevina i dalje članica Europske unije očekuje se da će preostalih 27 čelnika Unije započeti preliminarnu raspravu o 'strateškom planu' za sljedećih pet godina. Brexit se ne spominje u nacrtu deklaracije iz Sibiua, a ne očekuje se ni da će nazočiti premijerka Theresa May.

Prioriteti EU-a bit će definirani na summitu u lipnju kada se od čelnika očekuje imenovanje predsjednike glavnih institucija, uključujući Europsku komisiju i Europsku središnju banku.

Deklaracija za summit, u koju je Euractiv imao uvid, navodi 10 obaveza koji lideri moraju ispoštovati ako žele osigurati 'našu zajedničku budućnost' i 'štititi naš način života'.

Jedna i jednaka Europa

'Mi ćemo braniti jednu Europu, od istoka do zapada, od sjevera prema jugu', navodi se u prvoj točki deklaracije.

Napominjući primjer Željezne zavjese prije trideset godina ističe se da u 'Europi ne postoji mjesto za podjele koje rade protiv naših kolektivnih interesa.

- Pokazat ćemo jedni drugima solidarnost u teškim vremenima i uvijek ćemo biti zajedno. Možemo i govorit ćemo jednim glasom – naglašava tekst deklaracije i opisuje kako zajedno moramo nastaviti 'štititi naš način života, demokraciju i vladavinu zakona' što su temeljne i teško stečene slobode u Europi.

Deklaracija posebno ističe da će  se uvijek poticati 'jednakost' bilo da se radi o 'tržištu rada, skrbi, gospodarstvu ili digitalnoj transformaciji' kako bi se potrebe ljudi stavile na prvo mjesto. Također 'nastavit ćemo slušati zabrinutosti i potrebe svih Europljanja' kako bi 'približili Uniju građanima'.

'Čuvat ćemo budućnost za sljedeće generacije Europljana (...) i  naših građana', napisano je u tekstu koji zaključuje posljednjom točkom prema kojoj će 'Europa postati odgovorni svjetski lider u rješavanju budućih izazova'.

U deklaraciji se navodi odgovornost da 'učinimo našu Uniju jačom i našu budućnost svjetlijom', priznajući pritom 'europsku perspektivu' susjednih zemalja - referenca na želju za članstvom zemalja zapadnog Balkana i Ukrajine.

Teme summita

U posebnoj bilješci pripremljenoj za summit iznose se četiri glavne teme za raspravu.

Najupečatljivije poglavlje je o vanjskoj politici u kojem piše da će 'u neizvjesnijem svijetu' EU morati biti 'odlučnija i učinkovitija u obrani [svojih] interesa'. Imajući na umu uspon Kine, ukazuje se na potrebu 'pozicioniranja Europe kao globalnog igrača u novom strateškom kontekstu'.

Odjeljak o europskom gospodarskom modelu uključuje snažniju industrijsku politiku koja bi se 'borila protiv nepoštenih praksi i sigurnosnih rizika' i 'osigurala naše strateške opskrbne lance'.

Dijelovi dnevnog reda naglašavaju važnost zaštite vanjskih granica - cilj koji je zagovarao Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, a koji je sve više postao točka konsenzusa između država članica.

Lideri će otvoriti temu 'reforme politike azila' i 'proširenja EU-a' što bi moglo biti područje potencijalnih napetosti na summitu budući da trenutno postoje duboke podjele između skeptika u Francuskoj koji se protive proširenju i zagovornika u središnjoj i istočnoj Europi.

Umjesto da prizna mogućnost proširenja, točka o strateškom planu opisuje cilj 'promicanja Europe kao modela suradnje'. Također, malo se govori o još jednom bitnom političkom problemu u sljedećih 12 mjeseci - dugoročnom financijskom okviru EU-a.

Sve provedene odluke pratit će tekst 10 točaka deklaracije, koja se zaključuje izjavom da je 'Unija danas jača nego jučer i želimo nastaviti graditi njenu snagu za sutra'.