Papa Franjo patrijarhu Vartholomaíosu darovao devet kostiju sv. Petra

Autor:

05.07.2019.

Pope Francis is seen with members of a delegation from the Ecumenical Patriarchate of Constantinople during the mass of Saint Peter and Paul at the Vatican, June 29, 2019. REUTERS/Yara Nardi
Yara Nardi / REUTERS

Papa Franjo i delegacija Carigradskog patrijarhata

Poglavar Katoličke crkve papa Frane poslao je, posve nenajavljeno i utoliko neočekivano, grčkopravoslavnome Ekumenskom patrijarhu Vartholomaíosu brončani moćnik s devetorim fragmentima kostiju za koje se smatra da su pripadale prvome rimskom biskupu sv. Petru apostolu.

- Duboko sam ganut - rekao je ekumenski patrijarh - to je hrabra i snažna inicijativa pape Frane, njegova velika, bratska i povijesna gesta.


Tih devet koštanih fragmenata nađeno je pri arheološkim iskapanjima nekadašnje Vatikanske nekropole, gdje je sv. Petar bio pokopan nakon smaknuća na križu, vjerojatno 64. Nad njegovim grobom ubrzo je podignuta edikula, pa u Konstantinovo doba oltar prvobitne Vatikanske bazilike sv. Petra, kao i mnogo veće koja i sada ondje stoji i koja je prekrila znatan dio nekadašnjeg groblja uz Aurelijevu cestu.


Iskapanja su započeta četrdesetih godina prošlog stoljeća. Šezdesetih je tadašnja šefica iskapanja Margherita Guarducci objavila znanstveni članak tvrdeći da je našla kosti sv. Petra. Nijedan papa nije te kosti priznao kao autentične. Sv. Pavao VI je 1968 obznanio da su moći sv. Petra 'identificirane na način za koji smatramo da je uvjerljiv'. Taj je papa uzeo sebi devet fragmenata i moćnik s njima pohranio u privatnoj kapeli papinskog apartmana. Odande je pokazan javnosti samo jednom, kada je papa Frane 2013 zaključio Svetu godinu vjere.