Plenković i 27 drugih čelnika država EU u Salzburgu dogovarali budućnost Europe

Autor:

  • Tea Trubić

20.09.2018.

(1st row) Sweden s Prime Minister Stefan Lofven, Slovenia s Prime Minister Marjan Sarec, German Chancellor Angela Merkel, Finland s Prime minister Juha Sipila, Lithuania s President Dalia Grybauskaite, France s President Emmanuel Macron, Austria s Chancellor Sebastian Kurz, European Council President Donald Tusk, Romania s President Klaus Iohannis, Cyprus President Nicos Anastasiades, President of the European Commission Jean-Claude Juncker, Croatia s Prime Minister Andrej Plenkovic, Portugal s Prime Minister Antonio Costa, Czech Republic s Prime Minister Andrej Babis and European Council Secretary-General Jeppe Tranholm-Mikkelsen and (back row) Bulgaria s Prime Minister Boyko Borisov, Estonia s Prime Minister Juri Ratas, Britain s Prime Minister Theresa May, Malta s Prime Minister Joseph Muscat, Slovakia s Prime Minister Peter Pellegrini, Netherlands Prime Minister Mark Rutte, Luxembourg s Prime Minister Xavier Bettel, Latvia s Prime Minister Maris Kucinskis, Italian Prime Minister Giuseppe Conte, Greece s Prime Minister Alexis Tsipras, Ireland s Prime Minister Leo Varadkar, Denmark s Prime Minister Lars Lokke Rasmussen, Poland s Prime Minister Mateusz Morawiecki, Hungary s Prime Minister Viktor Orban, Belgium s Prime Minister Charles Michel and Spain s Prime Minister Pedro Sanchez pose for a family portrait during an informal summit of heads of state or government, in Salzburg, Austria Thursday 20 September 2018. Toppics that will be discussed at the summit include migration and trade. BELGA PHOTO DIRK WAEM, Image: 387569548, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, DDP
Profimedia, DDP

Sudionici neformalnog sastanka u Salzbugu

Najviši državni predstavnici članica Europske unije ovih su se dana neformalno družili u Salzburgu kako bi tijekom dvodnevne konferencije pokušali pronaći rješenje za pitanje unutarnje politike, migracije i Brexita.

Državnike je ugostio austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija država trenutno predsjeda Vijećem Europske unije. Hrvatsku delegaciju na sastanku predvodio je premijer Andrej Plenković.

Poziv za sudjelovanje na neformalnom sastanku u Salzburgu, europskim je državama u ime domaćina uputio Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća koji je moderirao rasprave na konferenciji. U svom je pozivu Tusk izrazio nadu da će se pronaći rješenja za ključna europska pitanja koja bi podjednako odgovarala svim državama članicama.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, obratili su se predstavnicima svjetskih medija na konferenciji za novinare koja se održala u 15:00 sati po lokalnom vremenu.

Nakon što se zahvalio građanima Salzburga na izuzetnom gostoprimstvu, ali i predsjednicima Tusku i Junckeru na kvalitetnoj suradnji, istaknuo je najbitnije točke susreta:

- Sretan sam što su čelnici europskih zemalja podržali moju ideju za uspostavljanjem ekonomske suradnje s Egiptom, državom koja već mjesecima nije poslala brod s ilegalnim migrantima prema europskom tlu te koja bi mogla poslužiti kao primjer i vođa svim državama regije – zaključio je Kurz najavivši da će se u veljači 2019. godine upravo tamo održati summit s arapskim zemljama.

- Uistinu vjerujem da 'tvrdi' Brexit nije ni u čijem interesu i kako bismo ga trebali izbjegnuti pod svaku cijenu. Prema sadašnjim predviđanjima očekujemo da ćemo pregovore s Londonom finalizirati do listopada, kako bismo u studenome mogli zaključiti sve ključne točke – objasnio je Kurz na upit o Brexitu.

Tusk je potvrdio da je Europska unija već započela pregovore s egipatskim predsjednikom o budućoj suradnji kojom bi se trebao smanjiti broj ilegalnih migranata na europskom tlu.

- Želio bih istaknuti jedan detalj koji me posebno obradovao tijekom ove konferencije. Svih preostalih 27 država članica složno su definirale budući stav prema Londonu, čime su dokazali europsko jedinstvo, osobito prema potpori našem glavnom pregovaraču Michelu Barnieru – rekao je Tusk, naglasivši da Bruxelles i dalje nije spreman na kompromisna rješenja po pitaju granice sa Sjevernom Irskom i gospodarskog sporazuma.

- Nismo spremni na ustupke po pitanju gospodarskog sporazuma zato što će to narušiti prirodu našeg jedinstvenog tržišta – rekao je na upit britanske novinarke.

- Žalostan sam zbog Brexita kao takvog, ali nakon današnjeg susreta sam nešto optimističniji. Unatoč tome, nismo spremni otpisati scenarij u kojem ne bismo postigli pravovremeni sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom – zaključio je Donald Tusk.

Konferenciju za novinare zaključio je govor predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u kojem je zahvalio na austrijskom gostoprimstvu i naglasio da je Austrija odradila 'uistinu fantastičan posao' tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije.