Prisegnula prva konzervativno-zelena vlada u Austriji, a u njoj dominiraju žene

Autor:

07.01.2020.

Austria's President Alexander van der Bellen (L) shakes hands with Austria's newly appointed Justice Minister Alma Zadic (2ndR) next to newly appointed Ministers of European questions OeVP's Karoline Edtstadler (2ndL) and of Labour and Family Christine Aschbacher (C) during a swearing-in ceremony of the new coalition government on January 7, 2020 at the President's office in Vienna, Austria. - Austria's conservative Sebastian Kurz will return to office as the world's youngest democratically elected leader heading an unlikely coalition with the Greens after his previous far-right alliance collapsed. Kurz's People's Party (OeVP) and the Greens agreed to govern together after the last administration with the far-right fell apart in a corruption scandal, and both the OeVP and the ecologist party made key gains in September 2019 snap polls. (Photo by ROLAND SCHLAGER / APA / AFP) / Austria OUT
ROLAND SCHLAGER / AFP

Nova ministrica pravosuđa Alma Zadić (na slici se rukuje s predsjednikom Alexanderom van der Bellenom), kći izbjeglica iz Bosne i Hercegovine te je prva takva ministrica u povijesti austrijske vlade

Koalicijska vlada konzervativaca i Zelenih prisegnula je u utorak u Austriji, a to je prvi put da ekolozi sudjeluju u izvršnoj vlasti.

Nova vlada, koju vodi kancelar Sebastian Kurz i potpredsjednik Werner Kogler iz Zelenih, također je i prva vlada u kojoj dominiraju žene.

Pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom prisegnulo je 15 ministara, uključujući osam žena.

Među članovima vlade su Klaudia Tanner, koja je dokončala tradicionalnu mušku vladavinu u ministarstvu obrane, kao i Susanne Raab, koja će upravljati integracijom migranata u novoosnovanom ministarstvu.

Alma Zadić, 35-godišnja kći bosanskih izbjeglica, prisegnula je kao ministrica pravosuđa. Prva je austrijska ministrica s migrantskom pozadinom.

Kurzova Narodna stranka (ÖVP) i Zeleni dogovorili su se prošli tjedan da vladaju zajedno nakon što se prijašnja administracija sa ekstremno desnim smjerom raspala, a i ÖVP i ekološka stranka osvojile su ključne pobjede na prijevremenim izborima u rujnu.

Kurzova prijašnja koalicija s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPÖ) propala je u svibnju zbog videa na kojemu se vidi kako šef FPÖ Heinz-Christian Strache razgovara o potencijalnim infrastrukturnim i medijskim dogovorima sa ženom koja predstavlja rusku političku donatoricu.