Amerika kreće u akciju rješavanja kosovskog pitanja

Autor:

19.08.2019.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo walks at the State Department in Washington, U.S., August 15, 2019. REUTERS/Yuri Gripas
Yuri Gripas / REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo zajedno s Johnom Boltonom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, želi vratiti kontrolu Washingtona nad proces pregovora Beograda i Prištine

Počinje se razjašnjavati operacija rušenja kosovskog premijera Ramusha Haradinaja s vlasti i slanje pred Sud u Haagu na samo dva dana.

State Department je u nedjelju objavio da će državni tajnik Michael R. Pompeo biti u New Yorku kako bi sudjelovao na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a o izazovima miru i sigurnosti na Bliskom istoku. Na marginama te rasprave Pompeo će se sastati s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije. Vučić je, potvrdili su beogradski mediji, danas krenuo na put u New York, a s Pompeom bi trebao imati radni ručak.

Glavna, a vjerojatno i jedina tema razgovora, bit će pitanje rješavanja odnosa Beograda i Prištine. Prošli se tjedan o toj temi oglasila Kvinta (skupina zemalja: SAD, Njemačka, Francuska, Ujedinjena Kraljevina, Italija) koja je pozvala dvije strane na sljedeće korake: Priština bi trebala povući carine na srpske proizvode, a Beograd bi trebao prestati tražiti od zemalja da povuku priznanje Kosova.

Ovog četvrtka trebala bi se raspustiti i Skupština Kosova čime bi se okončale pripreme za izvanredne izbore 8. rujna.

SAD i ostale zemlje Kvinte žele da se nakon tih izbora, čim se formira nova vlada (što će Zapad maksimalno požurivati), ispune navedeni uvjeti te zatim nastave pregovori pod okriljem EU, ali uz aktivno sudjelovanje SAD-a. U slučaju ispnunjenja uvjeta, Beograd bi posjetio John Bolton, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost.

Teško je za očekivati da bi se opet raspravljalo o pitanju promjene granica jer se tome snažno protive Njemačka i Francuska, ali se može očekivati da obje zemlje dobiju značajan poticaj: Srbija u vidu otvaranja novih poglavlja u pregovorima s EU i snažne podrške SAD-a, a Kosovo prijem u neke međunarodne organizacije. Opet je otvoreno pitanje Interpola gdej Srbija, uz savezništvo Rusije, blokira prijem Kosova što je ozbiljan problem zapadnim zemljama jer se time onemogava suradnja s kosovskim snagama sigurnosti. A organizirani kriminal je ozbiljan problem na Kosovu. I u regiji.

Ne može se očekivati da će u ovom razdoblju doći do senzacionalne odluke, primjerice da Srbija prizna Kosovo - za to je potrebna promjena ustava koju bi Vučić teško mogao osigurati. No, cilj je zemalja Kvinte pokrenuti proces koji je blokiran i to na valu Prespanskog sporazuma kojim je riješeno pitanje imena između Grčke i Sjeverne Makedonije.

Ne treba zaboraviti da je francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno bio u Beogradu i tom je prigodom potpisan cijeli niz ekonomskih sporazuma, a srpska vojska će dobiti i moderne francuske rakete.

Ove je stavove potvrdio Dean Pineles, američki sudac koji radi na Kosovu. On je za "European Western Balkans" napisao, kako prenosi Koha Ditore, da se može očekivati susret Aleksandra Vučića i Hashima Thacija u Washingtonu. Prema njegovim riječima, američki predsjednik Donald Trump želi veliki  vanjskopolitički uspjeh, budući da situacija sa Sjevernom Korejom i Iranom ne ide u smjeru koji bi mu odgovarao. Smatra stoga da bi rješavanje spora između Srbije i Kosova u modelu koji bi podsjećao na summit kojim je Jimmy Carter 1978. godine doveo do egipatskog priznanja Izraela, išao u prilog njegovoj predsjedničkoj kampanji.