Beograd i Priština sljedeći tjedan putuju u Washington po rješenje 'kosovskog pitanja'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

16.06.2020.

BELGRADE, SERBIA - JANUARY 24: U.S. envoy for the Kosovo-Serbia dialogue, Richard Grenell listens during a joint press conference held with Serbian President Aleksandar Vucic (not seen) following their meeting in Belgrade, Serbia on January 24, 2020. Milos Miskov / Anadolu Agency
Milos Miskov / Anadolu Agency

Richard Grenell, posebni izaslanik američkog predsjednika za odnose Beograda i Prištine

Dužnosnici Srbije i Kosova prihvatili su poziv Bijele kuće na dijalog te će 27. lipnja doći u Washington kako bi uz posredstvo Donalda Trumpa pokušali pronaći kompromis oko teritorijalnog spora, najavio je to na društvenim mrežama Richard Grenell, posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine. 

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien tvrdi da je pozivu presudilo odustajanje od kosovske politike reciprociteta i carina na uvoz srbijanske robe, koje je obustavljeno tek početkom lipnja nakon dolaska novog premijera Avdullaha Hotija.

S obzirom na to da se uz Grenellovo ime veže ideja tzv. 'korekcije granica', svjetski mediji već nagađaju da bi se na stolu mogao naći prijedlog zamjene teritorija. Srbija bi, u tom slučaju, dobila sjever Kosova, dok bi Kosovu bila dodijeljena Preševska dolina u kojoj živi većinski albansko stanovništvo. Po svemu sudeći, SAD planira taktiku 'mrkve i batine'; sukobljenim će državama ponuditi 'mrkvu' od 200 milijuna dolara povoljnih kredita, dok će 'batina' predstavljati povlačenje američkih vojnih snaga iz regije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić početkom je tjedna razgovarao i s Vladimirom Putinom, a iz priopćenja njegova ureda može se naslutiti da Moskvi ideja 'korekcije granica' zvuči prihvatljivo, ali samo ako bude odobrena na razini Vijeća sigurnosti UN-a. S druge strane, Bruxelles i Berlin su u nekoliko prilika naglasili da ideju zamjene teritorija smatraju opasnim presedanom za regiju, ali i globalni poredak. Do trenutka pisanja ovoga teksta nije bilo službene reakcije niti jednog od dužnosnika EU, pa ni šefa diplomacije Josepa Borella koji je na početku mandata u Europskoj komisiji obećao posvetiti veliku pažnju pitanju dijaloga između Beograda i Prištine.

Washington, tako, preuzima vodeću ulogu u regiji koja je Europskoj uniji od velike važnosti, a u kojoj se istovremeno pokušavaju pozicionirati i druge svjetske sile poput Kine, Rusije i Turske.

Poseban izaslanik EU za dijalog Kosova i Prištine Miroslav Lajčak, u utorak putuje za Prištinu kako bi s lokalnom vladom i novim premijerom Avdullahom Hotijem porazgovarao o aktualnim problemima. Glasnogovornica ureda EU na Kosovu Dinka Živalj za Radio Slobodna Europa potvrdila je da će se na dnevnom redu naći i pitanje vremenskog okvira dijaloga s Bijelom kućom.

S obzirom na to da se u Srbiji ovoga vikenda održavaju parlamentarni izbori, iz Beograda, ali ni iz Prištine, nije bilo većih reakcija na novosti. Grenell je vladama obećao da se mogu vratiti kući sa 'statusom quo' u slučaju da se 27. lipnja ne postigne kompromis.

Trump ovim putem pet mjeseci prije izbora pokušava oživjeti svoju kampanju rješavanjem teritorijalnog spora, što bi bio veliki uspjeh na vanjskopolitičkoj sceni koji američkim predsjednicima, prema procjenama političkih analitičara, može osigurati 'skok' u anketama i do 4 posto.