Beograd napreduje 'sporo' i 'nedovoljno' u pristupanju Europskoj uniji

Autor:

17.11.2018.

Reuters

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić

Euractiv.hr u posjedu je internog dokumenta Vijeća EU u kojem se ocjenjuje napredak Srbije u ispunjavanju obaveza u pristupnim pregovorima s EU, a zaključak je kako na većini polja napreduje nedovoljno ili sporo, iz Bruxellesa piše Augustin Palokaj.

Srbija nedovoljno ili sporo napreduje u ispunjavanju svojih obveza u procesu pristupnih pregovora s Europskom unijom i moguće je da ove godine više ne otvori niti jedno pregovaračko poglavlje iako se očekivalo da će u prosincu, na međuvladinoj konferenciji, otvoriti čak tri. Prema diplomatskim izvorima u EU Srbija značajno kasni pogotovo u provedbi reformi u pravosuđu, a nema puno pomaka i u normalizaciji odnosa s Kosovom.

I dalje u EU kažu da je za Srbiju glavni uvjet napretka, uz obvezno ispunjavanje kriterija i mjerila iz svih pregovaračkih poglavlja, vladavina prava i normalizacija odnosa s Kosovom. Formalno je vladavina prava uvrštena u poglavlju 23 a normalizacija odnosa s Kosovom kao uvjet u poglavlju 35. Međutim, upozoravaju diplomatski izvori u EU, ova dva uvjeta nisu vezana samo za spomenuta poglavlja već o napretku u njihovom ispunjavanju ovisi i sveukupni napredak Srbije u pristupnim pregovorima.

Europska komisija je za potrebe radne skupine Vijeća, gdje su predstavljene sve države članice EU, pripremila jedan izvještaj u vidu internog dokumenta gdje analizira napredak Srbije u poglavljima 23 (pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost).

Određen napredak, ali...

U ovom “non paperu” se navodi da Srbija ima određen napredak u usvajanju zakona i reformi institucija, no značajna kašnjenja su uočljiva u reformi pravosuđa, uključujući i suđenja za ratne zločine, potom borbi protiv korupcije i slobodi medija, gdje je teško dokazati opipljive rezultate.

Što se tiče suđenja za ratne zločine, EU smatra da se tom pitanju u Srbiji pristupa sporo, da su mnogi slučajevi koji su u tijeku preuzeti od istraga u Bosni i Hercegovini i da Srbija tek treba pružiti dokaze o rezultatima kroz optužnice zasnovane na vlastitim istragama i konačnim presudama. Čak 4 od pet optužnica koje su podignute su preuzete od BiH. I kada se vode postupci, oni se odugovlače i kasne zbog različitih razloga. Navodi se da Srbija surađuje sa susjednim  državama po ovom pitanju, kroz razmjenu podataka, pogotovo s BiH i Hrvatskom, dok problema ima u odnosima s EULEX-om na Kosovu.

Izvještaj navodi i poruke Haškog suda, kojeg sada predstavljaju takozvani “Mehanizmi za međunarodne kaznene sudove”, da Srbija već tri godine ne čini ništa za izručenje osoba koja su optužene za nepoštivanje suda. Srbiju se poziva da u potpunosti surađuje s ovim sudom, i da ili osudi spomenute osobe u Srbiji, ili ih izruči Mehanizmu međunarodnih krivičnih sudova.

Prijetnje novinarima

Izvještaj navodi zabrinutost zbog zastrašivanja i prijetnji novinarima te da su kazne za takva djela u Srbiji rijetke. Često se u Srbiji tolerira govor mržnje u medijima i ne postupa se dovoljno od strane nadležnih tijela za sprječavanja takve prakse.

Srbija je kao tranzitna država, piše u dokumentu, nastavila doprinositi upravljanju migracijama kroz suradnju sa susjednim državama i s Europskom unijom. Srbija ima gotovo 100-postotni učinak u readmisiji svojih državljana koje vraćaju iz EU, dobila je pohvale od Mađarske i Hrvatske o vraćanju i državljana trećih država, ali problema ima sa zahtjevima iz Rumunjske za vraćanje onih za koje ta država smatra da su ušli iz teritorija Srbije.

EU je zabrinuta ponašanjem Srbije oko usklađivanja viznog režima s onime Europske unije. Takva zabrinutost je izražena nakon što je Srbija od rujna prošle godine počela ukidati vize za državljane nekih država koje nemaju viznu liberalizaciju s EU. Diplomati kažu da je to vezano uz diplomatsko lobiranje Srbije kod tih država da ne priznaju neovisnost Kosova ili da povuku priznaje ako su to već učinili.

 

Nestalo 10.000 Iranaca

Među državama kojima je Srbija ukinula vize se spominju Azerbajdžan, Indija, Indonezija, Gvineja Bisau, Surinam i Burundi, a u toj listi su i mnoge druge države. EU je posebno zabrinuta zbog ukidanja viza za građane Irana jer se sumnja da je velik broj njih preko Srbije došao u BiH i nastavilo dalje prema EU. Srbija je u međuvremenu ponovno vratila vize za građane Irana a kao povod se spominje odbijanje Irana da sa Srbijom sklopi sporazum o readmisiji. EU navodi da je bio očit trend zlouporabe bezviznog režima i da je od rujna prošle do ove godine u Srbiji ušlo blizu 45 tisuća Iranaca, Oko 3 tisuće je izašlo, nekih 900 se nalazi u Srbiji, ali za preko deset tisuća njih se ne zna gdje su. 

Kada se uzme u obzir slab napredak Srbije u ispunjavanju svojih obveza kao i skeptičnost u EU prema procesu proširenja, može se zaključiti da će se umjesto ubrzanja pregovarački proces dodatno usporiti, pogotovo prije održavanja Europskih izbora.

Jutarnji list saznaje da je Europska komisija pod pritiskom nekih država članica da na dnevni red ne stavi previše tema o proširenju, pa čak i da odgodi Paket proširenja i izvješća o napretku koje treba objaviti u Travnju sljedeće godine, kako se s time EU ne bi morala baviti prije izbora koji se održavaju krajem svibnja 2019. godine.

Novi pregovori?

Trenutno EU pregovara o članstvu s Crnom Gorom i Srbijom. Pregovori s Turskom su bili otvoreni u listopadu 2005. godine, isti dan kao i s Hrvatskom, ali su sada stali u potpunosti. Status kandidata imaju i Albanija i Makedonija koje čekaju otvaranje pregovora. Odluka o tome bi trebala biti usvojena na summitu EU u lipnju sljedeće godine, ali pitanje je hoće li to uopće biti na dnevnom redu.

Ako Komisija bude primorana odgoditi svoje izvještaje za iza europskih izbora, onda će se i to vjerojatno prebaciti na Finsko predsjedanje EU, koje počinje od 1. srpnja. Bosna i Hercegovina je zatražila status kandidata a trenutno Komisija izrađuje mišljenje da li ispunjava uvjeta za to. Kosovo nije niti zatražilo članstvo, i pitanje je ima li uopće mogućnosti za to dok nije priznata kao država od strane 5 članica Europske unije.