Borrell poručio Prištini i Beogradu: Izuzetno je važno zbog približavanja EU da postignete napredak u pregovorima prije summita u Zagrebu

Autor:

15.01.2020.

European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borell speaks during a debate at the European Parliament on January 14, 2020 in Strasbourg, eastern France. - Borrell urged all parties to the Iran nuclear accord to save it, saying escalating tensions made the deal
FREDERICK FLORIN / AFP

Visoki predstavnik Josep Borrell pred Europskim parlamentom u Strasbourgu

Josep Borrell, visoki predstavnik EU, razgovarao je u srijedu telefonom s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije i Hashimom Thaçijem, predsjednikom Kosova.

Visoki predstavnik Borrell je izvijestio da je s predstavnicima Beograda i Prištine razgovarao o trenutnim zbivanjima u njihovim zemljama. Naglasio je važnost ulaganja napora u cilju obnove razgovara između Srbije i Kosova.

Beograd kao preduvjet za obnavljanje razgovora traži ukidanje tarifa od 100 posto koje je na robu iz Srbije uvela bivša kosovska vlada kojoj je ne čelu bio Ramush Haradinaj. Priština s druge strane traži da ih Srbija prizna kao samostalnu državu. Iz diplomatskih se izvora već ranije doznalo da Zapad od Srbije očekuje da prestane tražiti od zemalja da povuku priznanja Kosova kao neovisne države. Ivica Dačić, srbijanski ministar vanjskih poslova, svako se malo hvali kako je nagovorio neku od zemalja utjecaja Solomonskih otoka da povuče prizanje Kosova.

Visoki predstavnik Borrell je potvrdio odlučnost i spremnost na osobni angažman da djeluje kao medijator u tom procese uz podršku zemalja članica EU.

Bivšeg španjoskog ministra vanjskih poslova je posebno interesiralo kakve se perspektive za formiranje nove vlade u Prištini. Pozvao je sve stranačke lidere na Kosovu da ubrzano privedu kraj taj proces u interesu Kosova i njegovih stanovnika.

Naime, na izborima je relativnu pobjedu odnijela stranka Samoopredjeljenje, koju vodi Albin Kurti. On je dobio mandat za formiranje vlade. No, od listopada prošle godine Kurti nije uspio formirati koaliciju što je ozbiljan problem zbog kojeg nije moguće niti pokušati pokrenuti pregovarački proces.

"U bilateralnim raspravama Visoki predstavnik Borrell je sa svojim sugovornicima raspravio progres i buduće perspektive na njihovim pojedinačnim putovima prema EU te važnost napretka prije summita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu u svibnju 2020."

Iz ovog se citata bruxelleskog priopćenja može zaključiti da su Beograd i Priština dobili više nego jasnu poruku da će se u Zagrebu dogoditi značajan obrat kad je riječ o politici EU prema proširenju na Zapadni Balkan. Hrvatski premijer Andrej Plenković je nedavno izjavio kako se aktivno radi na promjeni metodologije o kojoj bi se već u veljači moglo razgovarati na razini zemalja članica.

Borrell je na kraju razgovora s Vučićem i Thaçijem ponovio svoju namjeru da sljedećih tjedana otputuje u Prištinu i Beograd. Ovim je nastupom Visoki predstavnik dijelom raspršio sumnje koje su postojaje uz njegovo protivljenje priznanju Kosova dok je bio španjolski ministar.