Crnogorski opozicijski političari osuđeni za pokušaj puča pozivaju Srbiju da iz zaštiti od uhićenja

Autor:

09.05.2019.

Police take positions in front of the High Court building in Podgorica, Montenegro, May 9, 2019. REUTERS/Stevo Vasiljevic
Stevo Vasiljevic / REUTERS

Atmosfera pred Sudom u Podgorici tijekom izricanja presude

Nakon godinu i pol dana suđenja (od rujna 2017 godine) u Podgorici su svih 14 optuženih za pokušaj državnog udara u listopadu 2016 godine (očekivano) proglašeni krivima te ukupno osuđeni na gotovo 70 godina zatvora.

Najveće kazne dobili su dvojica ruskih državljana, agenata ruske vojnoobavještajne službe GRU-a nedostupnih crnogorskom pravosuđu Eduard Šišmakov 15 godina i Vladimir Popov (moguće Moisejev) 12 godina (oni su trebali pripremiti atentat na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića) te vođa plaćeničke skupine Bratislav Dikić (8 godina), bivši zapovjednik srpske Žandarmerije, ali se a najviše pažnje i interesa očekivala presuda dvojici vođa oporbenog proruskog i prosrpskog pokreta Demokratski front.

Andrija Mandić, četnički vojvoda te Milan Knežević, koji nisu nazočili izricanju presude, osuđeni su na po 5 godina zatvora. Prema presudi sutkinje Suzane Mugoše Andrija Mandić i Milan Knežević imali su zadatak da vrbuju ljude i pripreme prosvjede pred Skupštinom Crne Gore koji je imao za cilj da se nasilno zauzme parlament. Cilj "državnog udara" bio je onemogućavanje pristupa Crne Gore članstvu u NATO koje se tada spremalo, a realizirano je osam mjeseci kasnije: 5. lipnja 2017 godine.

Tako je zvršeno "suđenje stoljeća" koje je u Crnoj Gori izazvalo nove političko - etničke raskole, a dvojica osuđenih lidera DF-a najavljuju da se neće "samo tako dati privesti" -Spremni smo zajedno s našim najvjernijim ljudima pružiti svaki vid otpora u slučaju hapšenja -poručio je Knežević, pozvavši Srbiju da ih zaštiti kao "svoje državljane".

Jedan od njihovih kolega Nebojša Medojević na svom je Twitter računu napisao kako je "Crna Gora prva država na svijetu u vlasništvu mafije. Mafija vlada, mafija sudi. A Don se sprda s EU i SAD", dok je zastupnik DF-a u crnogorskoj Skupštini Slaven Radunović poručio - Niti je ovo sud, niti je Crna Gora država!

Crnogorski književnik Milorad Popović za Euractiv.hr navodi kako je i ovaj proces zapravo nastavak "nesretne opasne podijeljenosti u Crnoj Gori koja će trajati i dalje" jer je DF još 2015. godina krenuo s parolama da će "milom ili silom" srušiti režim Mila Đukanovića, ali njihov cilj nije samo Đukanović "kao takav": oni negiraju i suvernost Crne Gore i u državnom, kulturološkom, povijesnom, religijskom i etničkom smislu, što cijelu tu stvar čini vrlo ozbiljnom jer to nije "obična" borba za vlast u nekoj državi.

Nastupit će nova radikalizacija

Popović smatra da će se nakon ove presude politički život u Crnoj Gori dodatno radikalizirati i kod jednog i kod drugog pola, a posebno će se ekstremizirati ovaj dio prosrpsko-ruske opozicije te Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, koja je jedan od najsnažnijih političkih čimbenika i uporište tih snaga, kojoj se i ovom presudom sužava prostor djelovanja. No, iz Crnogorske stranke Nova srpska demokratija poručuju kako je ovaj 9. svibanj "početak nove borbe protiv fašizma u Crnoj Gori". Popović, kaže kako ne zna na koji način će Moskva i Beograda reagirati na ovi situaciju, ali kaže kako DF ionako djeluje na njihov, odnosno više ruski, daljinski upravljač jer "oni ipak sami nemaju sposobnosti ni snage za neke "samostalne" akcije. - Da imaju sposobnost oni bi već nešto napravili, kaže Popović.

Rusija, koja inače negira bilo kakvu svoju umiješanost u pokušaj puča, ne može se pomiriti s crnogorskim članstvom u NATO. Prema nekim, pa i ruskim izvorima, izvorima Nikolaj Patrušev, šef ruskog Vijeća sigurnosti, dvojicu osuđenih agenata GRU-a svojim je zrakoplovom iz Beograda odveo u Moksvu. I to službena Moskva odbacuje.

Naime, ulaskom Crne Gore u NATO "promijenio se političko - strateški reljef" Balkana i ruske pozicije na tom poluotoku, jer je time cijeli pojas europskog dijela Sredozemlja, a u sklopu toga i Jadran, pod kontrolom NATO-a te je Rusiji time onemogućen i zatvoren bilo kakav izlaz na "topla europska mora". U slučaju da je puč uspio, nastavlja Popović, Crna Gora bi postala nova Sirija ili Libija, a ne treba govoriti što bi to značilo za ovu našu regiju te je važno da se to baš u zemljama na ovim prostorima percipira.

Presuda (treba pričekati do pravomoćnosti, ali teško da će tu doći do nekih suštinskih promjena) će se u Crnoj Gori shvatiti kao pobjeda Mila Đukanovića koja može ojačati njegov položaj i na primjeru da se suprotstavio ne samo Srbiji nego i Rusiji, ali će homogenizirati i oporbu jer njoj vrijeme sve više odmiče, a na svim zadnjim izborima - predsjedničkim, parlamentarnim, lokalnim pretrpjeli poraz, a novi su tek za tri - četiri godine, u kojima nemaju manevarskog prostora, osim izazivanja napetosti i prosvjeda.