Dodik želi da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji

Autor:

  • Euractiv.com

20.11.2018.

Banja Luka, 140516.
Odrzan prosvjed oporbe protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a paralelno s njime i kontraprosvjed njegovih pristasa.
Na fotografiji: Milorad Dodik.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Milorad Dodik

Milorad Dodik, novi predstavnik srpske manjine u tripartitnom predsjedništvu Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je pozvao Europsku uniju da Sarajevu odobri status države kandidata, naglasivši pritom da su se stvorili uvjeti da međunarodne mirovne snage i strani suci napuste tu balkansku državu.

Vođa bosanskih Srba, poznat kao otvoreni simpatizer Rusije, održao je govor jedan dan prije službene inauguracije na kojoj će u Sarajevu sudjelovati i hrvatski i bošnjački predstavnici predsjedništva.

- Apeliram na Europsku uniju da BiH što prije odobri status države-kandidata za članstvo u toj integraciji – rekao je Dodik, dodavši da bi takva gesta dokazala da Europa vodi konstruktivnu politiku u regiji Zapadnog Balkana, za razliku od one koju je vodila do sada u toj duboko podijeljenoj državi.

BiH aplicirala je za članstvo u Europskoj uniji 2016. godine, ali je njezin europski put zapeo na samome početku, zbog rastuće liste reformi koje Bruxelles zahtjeva da se ispune prije bilo kakvih daljnjih koraka. Dodik će prvi od trojice predsjedništva predsjedati tim tijelom, stoga će prvi odlučivati o vanjskoj politici te države tijekom šest mjeseci rotirajućeg mandata.

U najavi je naglasio da će inzistirati na odlasku međunarodnih mirovnih snaga iz Bosne i Hercegovine, koji su Sarajevu bili nametnuti Daytonskim sporazumom. Dodik je prošle godine zbog kršenja tog mirovnog sporazuma završio na 'crnoj listi' američke administracije zbog otvorenog favoriziranja Rusije kao 'prirodnog' i 'moćnog' saveznika srpskih interesa u Bosni i Hercegovini.

Također, Dodik je tom prilikom naglasio da će raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa s Kinom i SAD-om. U najavi svog mandata, Dodik je naglasio da bi BiH trebala biti demilitarizirana te da bi njezin proračun za obranu trebao biti drastično smanjen. Usprkos tome, za razliku od ostalih članova predsjedništva, Dodik se oštro protivi ideji pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu.

- Bosna i Hercegovina bi trebala biti vojno neutralna država zato što niti jedan vojni savez nema potporu srpskog stanovništva – rekao je. Njegove izjave ukazuju na to da svoj vanjskopolitički stav neće moći usuglasiti s interesima Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji se otvoreno zalažu za pristupanje BiH NATO-u.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version