Edi Rama ekskluzivno za EURACTIV: Mini-Schengen nije “plan B” za Zapadni Balkan

Autor:

  • Edi Rama

14.02.2020.

Albania's Prime Minister Edi Rama speaks during an interview in Tirana, Albania, on February 1, 2020. - Albania will not
Gent SHKULLAKU / AFP

Albanski premijer Edi Rama

Ideja inkluzivne regionalne suradnje između šest država Zapadnog Balkana temeljenog na četiri stupa slobode Europske unije nije zamjena, već najbolji način pripreme za punopravno članstvo u EU, piše albanski premijer Edi Rama ekskluzivno za Euractiv.

Europska komisija će sljedećega tjedna održati međunarodnu konferenciju za donatore koji žele pomoći Albaniji u rekonstrukciji nakon potresa koji je našoj državi ovoga studenog uzrokovao neviđenu bol.

Europska unija nam je u prvim trenucima nakon prirodne katastrofe spremno pružila ruku pomoći, ponovno nam velikodušno uskače. Njihova pomoć je mnogo više od pružanja ruke državi u nevolji, isako smo se u trenutcima najvećih izazova održali iznad površine. U tome smo uspjeli u prošlosti, a u tome ćemo uspjeti i u budućnosti.

U što skorijem roku našim sugrađanima trebamo osigurati logističku podršku kako bismo više od 17.000 dislociranih Albanaca vratiti u sigurnost njihovih domova, no ovo nije samo priča o rekonstrukciji i obnovi infrastrukture, već je ključna poruka ove priče nesalomiva povezanost između Albanije i EU koja opravdava svaki budući napor prema integraciji.

Neki su prošlogodišnju odluku Europske unije o odgodi početka pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom usporedili s krajem jedne ere te su nas savjetovali da isplaniramo svoje reforme prema smjernicama integracije i proširenja. Drugi su tu odluku opisali kao povijesnu grešku koja će otvoriti vrata novih podjela i borbe za vlast na Zapadnom Balkanu.

Nekima je, možda, moguće pobrkati prepreku na putu i tektonski potres, ali s obzirom na to da smo mi Albanci nedavno na svojoj koži osjetili to kataklizmično iskustvo, vrlo smo svjesni razlike. Ako ostanemo dosljedni našim demokratskim vrijednostima te ako nastavimo potragu za inkluzivnim prosperitetom, za Albaniju nema alternative.

Moramo nastaviti raditi svoj posao, unaprjeđivati reforme i uvjeriti partnere u Europskoj uniji da imamo sve što je potrebno da počnemo pregovore te da se u dogledno vrijeme pridružimo njihovom klubu.

Slažem se s procjenom naših europskih prijatelja da procesu proširenja treba reforma i pozdravljam prijedlog transparentnijeg i predvidljivijeg pristupnog procesa kojeg je prošloga tjedna objavila Europska komisija.

Nadam se da će se države članice moći usuglasiti oko novoga plana te da će nam uskoro ponuditi novu strukturu pregovora. Posebice pozdravljam ideju nagrađivanja uspjeha i omogućavanja državama kandidatima da bliže surađuju s Europskom unijom oko ključnih pitanja od šireg interesa.

Postupni proces s jasnim ocjenama u kojem politika ima važniju ulogu sprječava neugodna iznenađenja i nama kao pretendentima za punopravno članstvo nudi toliko potrebnu predvidljivost. Naša će vlada nastaviti blisku suradnju s partnerima iz Europske unije te će odgovoriti na sve njihove kritike, osobito na one koje se odnose na kvalitetu demokracije i vladavine prava.

Nedavni angažman policije protiv ilegalno stečene imovine osuđenih kriminalaca i počinitelja teških kaznenih djela samo je početak naše predane borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, koja je moguća zahvaljujući uspješnoj reformi pravosuđa.

Albanska politika ponekad može postati neugodna, zbog čega često izgubimo kredibilitet na međunarodnoj sceni, ali sam siguran da naši sugrađani jednoglasno podržavaju ideju ulaska u EU i da taj prijedlog uživa podršku više od 90 posto ljudi. U našoj državi trenutno ne postoji niti jedna euroskeptična stranka, tako da imamo sve potrebne preduvjete da se intenzivno angažiramo na našem zajedničkom cilju: ulasku u Europsku uniju.

Neće biti jednostavno i od nas će se očekivati transformacija ekonomskog, društvenog i političkog sustava, kao što su to trebale učiniti i države bivšeg komunističkog bloka koje su se Europskoj uniji pridruživale od 2004. godine. No, kao što nas često podsjećaju velikani, tamo gdje ima volje ima i načina.

Europskoj uniji treba stabilnost na Zapadnom Balkanu, ali toj regiji treba i pomirenje. Ideja inkluzivnog regionalnog Schengena i suradnje između šest država koja je temeljena na četiri stupa slobode EU za nas nije “plan B” i utješna nagrada kojom ćemo sugrađanima dokazati da možemo iznijeti reforme.

Naše države dijele zajednički cilj članstva u EU, a najbolji način za ostvarenje tog cilja je otvaranje naših gospodarstava i graničnih prijelaza inspirirano ključnim principima europskog projekta.

Bolje povezana regija Zapadnog Balkana brže će se i uspješnije integrirati u EU. Pripremajući se za konferenciju koja će se održati sljedećeg tjedna, nastavit ću se nadati da će se ove godine postići ključan kompromis koji će unaprijediti naš put prema Europi.

Neovisno o svemu, nastavit ćemo biti tvrdoglavo uvjereni u ideji da nas ništa ne može spriječiti da se u dogledno vrijeme pridružimo velikoj obitelji europskih integracija, uvjereni u činjenicu da će ostvarenje našeg sna unaprijediti i živote građana EU.

Članak u originalu pročitajte ovdje.