EKSKLUZIVNO IZ TIRANE Predsjednik Europskog Parlamenta David Sassoli snažno podupire Albaniju i Sjevernu Makedoniji u otvaranju pregovora

Autor:

03.02.2020.

European Parliament President David Sassoli gives a press conference on Brexit with European Council President and European Commission President at the EU Parliament in Brussels, on January 31, 2020. - Britain on January 31, 2020 will end almost half a century of integration with its closest neighbours and leave the European Union, starting a new -- but still uncertain -- chapter in its long history. (Photo by JOHN THYS / AFP)
JOHN THYS / AFP

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli

Augustin Palokaj je na poziv predsjednika Europskog Parlamenta Davida Sassolija putovao s njime u posjet Albaniji.

Predsjednik Europskog Parlamenta David Sassoli se tijekom posjeta Tirani snažno založio za otvaranje pristupnih rpegovora o članstvu u EU i za Albaniju i za Sjevernu Makedoniju, ponovivši još jednom da su i Europska komisija i Europski Parlament potvrdili da su obje države ispunile ono što se od njih tražilo. Sassoli je rekao da je i za regiju Zapadnog Balkana, ali i za Europsku uniju, važno nastaviti process proširenja jer je EU okružuje tu regiju i njihovo bi članstvo, kako se izrazio, značilo “pretvaranje jednog zemljopisnog prostora u politički prostor”.

Obraćajući se zastupnicima albanskog parlamenta Sassoli je rekao da Albanci, kao i stanovnici Sjeverne Makedonije, ne trebaju rezultat summita u listopadu, kada nije usvojena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, shvatiti kao odbijanje. Rekao je kako je odluka samo odgođena a protiv su bile samo tri države dok je ogromna većina, njih 25, bilo za. Predsjednik Europskog parlamenta je izrazio nadu da će u ožujku EU odlučiti o otvaranju pregovora s ovim državama kandidatkinjama što će stvoriti i uvjete za uspjeh Zagrebačkog summita u svibnju.

Albanija je među prvim državama koje je Sassoli posjetio kao predsjendik Europskog parlamenta. Prisjetivši se kako je prije 30 godina bio među prvim stranim novinarima koji je došao u Albaniju nakon revolucije i pada komunizma, David Sassoli je rekao kako vidi ogromne promjene i napredak. Posebno je pohvalio posljednje napore vlasti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, postjetivši da je i Italija imala iskustvo s takvom pojavom te da Albanija u tom pravcu može računati i na pomoć Europske unije.

Kako je Albanija i dalje u svojevrsnoj političkoj krizi zbog toga što najveća oporbena stranka Demokratska Partija bojkotira institucije, a zastupnici te stranke su vratili  svoje mandate parlamentu, Sassoli je pozvao na nastavak dijaloga vlasti i oporbe. U tom pravcu je pohvalio i nedavni dogovor o reformi izbornog sustave koji je već godinama u Albaniji ključan problem.

Tijekom poseta Albaniji, Sassoli je imao sastanke s premijerom Edijem Ramom, predsjednikom Ilirom Metom, predstavnicima civilnog društva i studentima.

Albanski premijer Rama je poručio kako će Albanija nastaviti reformu sudstva, pojačati borbu protiv organiziranog kriminala i to ne zbog zahjteva Europske unije već zbog potrebe same Albanije i budućih naraštaja. “Time pokazujemo da bez obzira što će EU odlučiti mi ćemo ići dalje. U reformi sudstva i borbi protiv korupcije i kriminala učinili smo više nego bilo koja država prije nas prije otvaranje pregovora. Po nekim reformama smo ispred država koje su već u procesu pregovora pa čak i nekih koje su već ušle u EU”, rekao je Rama pred novinarima nakon sastanka sa Sassolijem. Albanski premijer je ponovio da razlozi zbog koji EU nije bila u stanju odlučiti o otvaranju rpegovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom nije imala toliko veze s tim državama već je više odraz stanja unutar EU i želje francuskog predsjendika Emmanuela Macrona da se prije daljeg proširenja Europska unija reformira iznutra.

U srijedu bi Europska komisija trebala izaći s prijedlogom o izmjenama metodologjie u procesu proširenja kako je predložila i Francuska. Mnogi se nadaju da će ovo pomoći u postizanju potrebnog konsenzusa među državama članicama za odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Sassoli želi da Europski parlament ima veću ulogu i u procesu proširenja kao i u pripremama Zagrebačkog summita. Prošli tjedan je u Bruxellesu održao summit lidera nacionalnih parlamenata država regije i EuropskogpParlamenta, a prisutan je bio i Gordan Jandroković u svojstvo šefa parlamenta države koja predsjedava EU. Europski parlament je imenovao Tonina Piculu za  izvjestitelja za priprema doprinosa Europskog parlamenta uoči Zagrebačkog summita.