Erdogan razmatra raspisivanje referenduma o članstvu Turske u Europskoj uniji

Autor:

05.10.2018.

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan attends a news conference in Ankara, Turkey, August 14, 2018. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik u četvrtak je rekao da će razmisliti o održavanju referenduma o potrebi da ta država nastavi svoj put prema članstvu u Europsku uniju, s obzirom na to da su pristupni pregovori već dugo u zastoju kojeg turski državnici povezuju s 'predrasudom protiv muslimana'.

Referendum o nastavljanju kandidature Turske za članstvo u Europskoj uniji mogla bi jednom zauvijek okončati pregovore Ankare za integraciju u Europu, čime bi se dodatno povećala njezina udaljenost od Zapada.

Zemlje Europske unije, posebice Njemačka, već dugo vremena otvoreno kritiziraju Tursku i politički režim njezina predsjednika Recepa Tayyip Erdogana. Nakon goleme sigurnosne čistke koja je 2016. godine nastala kao pokušaj puča, u zatvore je bačeno više od 100.000 ljudi, a desetci medija su zatvoreni. Erdogan se ljuti zbog nedostatka potpore Zapada njegovom režimu koji je bio u opasnosti.

- Dvije godine kasnije i oni (Europska unija) nas i dalje ostavljaju da čekamo - rekao je Erdogan u svom govoru na jednom istanbulskom forumu.

- Trebali bi se okrenuti prema 81 milijun ljudi i poštovati odluku naroda Turske - rekao je govoreći turskom izbornom tijelu.

U svom je govoru naglasio da bi se održavanjem referenduma, mjere mogle poduzeti 'trenutno'.

Erdogan, čiji je režim duboko ukorijenjen u politički islam, već dulje vremena optužuje članice Europske unije da gaje protumuslimanske osjećaje, navodeći da Unija s nelagodom gleda na mogućnost da joj se pridruži država koja ima većinski muslimansko stanovništvo.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version