Europska unija spremna pokrenuti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Autor:

  • Tea Trubić Macan

30.09.2019.

Macedonian Prime Minister Zoran Zaev addresses people during a march in support of a referendum on changing the country's name and its NATO and EU membership bids in Prilep, Macedonia September 26, 2018. REUTERS/Ognen Teofilovski
Ognen Teofilovski / REUTERS

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poduzeo je sve što je bilo u njegovoj moći da tijekom svoga mandata počne pregovore za članstvo u EU; hoće li to biti dovoljno?

Bruxelles bi po svemu sudeći već za nekoliko tjedana mogao dati 'zeleno svjetlo' početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, piše Bloomberg.

- Kao rezultat postignutog napretka po pitanju traženih reformi, ministri vanjskih poslova Europske unije će na summitu koji će se 15. listopada održati u Luxemburgu donijeti odluku o pokretanju pristupnih pregovora s vladama u Tirani i Skopju – piše u službenom priopćenju koje je krajem tjedna iscurilo u javnost i do kojeg je došla redakcija Bloomberga.

Unatoč tome što postoji otpor država 'stare Europe', osobito Nizozemske, Francuske i Danske, Zapadni Balkan bi mogao postati ključnom strateškom zonom Europske unije i to samo nekoliko mjeseci prije predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, a ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman ponovio je da Hrvatska snažno podržava početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Naime, zapadni blok na čelu s predsjednikom Emmanuelom Macronom smatra da se nisu stvorili uvjeti za proširenje članstva EU, zato što se zemlje koje su se pridružile u valovima nakon 2004. godine trenutno bore s pitanjem vladavine prava u svojim državama, što narušava jedinstvo i visoke demokratske standarde EU.

 

No, sa Zapadnim Balkanom nešto se treba napraviti, a Bruxelles toga postaje sve svjesniji. Daljnje ignoriranje regije koja se nalazi u predvorju Europske unije otvara prostor konkurentskim silama (Rusiji i Turskoj) da prošire svoj utjecaj. Srbija i Crna Gora već formalno vode pregovore. S druge strane, situacija u Bosni i Hercegovini toliko je kompleksna, da nije pretjerano realno da će u dogledno vrijeme Sarajevo zadovoljiti osnovne kriterije za članstvo u EU ili općeniti početak pregovora o članstvu.

Nova proeuropska vlada Sjeverne Makedonije uložila je veliki angažman u rješavanje spora s Grčkom, a zbog članstva u euroatlantskim integracijama bila je spremna i promijeniti službeno ime države. Bruxelles je spoznao da mora u što skorije vrijeme nagraditi Skopje za žrtvu koju je podnijelo. U tom kontekstu EU ne smije zaboraviti na Albaniju, zato što je ona u europskoj čekaonici već nekoliko godina, a zanemarivanje te činjenice bi sasvim sigurno u fokus ponovno stavilo albansko pitanje; destabilizacijski faktor za cijelu regiju.

Početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom tipično je europsko rješenje; simbolično. Bruxelles će za nekoliko dana Tirani, Skopju i cijelome svijetu poslati poruku da je spreman za sljedeći korak, iako u praksi to neće značiti ništa. Pristupni pregovori s Turskom traju od 1999. godine, bez ikakvog pomaka. Srbijanske su novine svojim čitateljima najavile da se članstvo u EU neprestano pomiče dalje u budućnost, a da se u briselskim kuloarima više ne govori o 2025. godini kao onoj u kojoj će Srbija ući u EU, već da je to suptilno postala 2027.

I dok EU šalje samo simbolične poruke, Rusija, Kina i Turska spremno čekaju na svaku priliku u regiji.