Grčka opozicija planira blokirati dogovor postignut s Makedonijom

Autor:

  • Sarantis Michalopoulos/ EURACTIV.com

06.12.2018.

New Democracy party leader Kyriakos Mitsotakis addresses lawmakers during a parliamentary session on a debt relief the country reached with its European lenders in Athens, Greece, July 5, 2018. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RC1F0B588760
Alkis Konstantinidis / REUTERS

Čelnik stranke Nova demokracija Kyriakos Mitsotakis

Čelnik vodeće grčke opozicijske stranke Nova demokracija (EPP), pozvao je u srijedu grčke političke stranke da blokiraju dogovor o promjeni imena nedavno postignut između Atene i Skopja nakon gotovo 30 godina razmirica.

- Nova demokracija glasovat će protiv Prespa sporazuma, a pozivamo i sve ostale stranke da učine isto kada sporazum dođe na ratifikaciju u grčki parlament – rekao je Kyriakos Mitsotakis, dodajući kako postoji samo jedan način saniranja 'nacionalne štete' koju 'sporazum može uzrokovati'.

- Ovo je razuman zahtjev većine grčkih građana – ustanovio je.

Njegova izjava uslijedila je nakon izvješća novinara iz Skopja koji su citirali makedonskog premijera Zorana Zaeva, navodeći da će Prespa sporazum omogućiti da se makedonski jezik u kombinaciji s bugarskim uči u Grčkoj. Mitsotakis je reagirao burno nazivajući tu izjavu 'neprihvatljivom'.

- Ta izjava na najjasniji način potvrđuje ono što Nova demokracija tvrdi od samog početka. Prepoznavanje takozvanog makedonskog jezika otvara Pandorinu kutiju oživljavanja svih povijesno neutemeljenih tvrdnji Skopja – dodao je ovaj političar desnog centra.

U utorak je grčki premijer Alexis Tsipras dao izjavu u kojoj je naglasio važnost sporazuma za članstvo Makedonije u NATO-u i Europskoj uniji. Posebni izaslanik UN-a za pitanje promjene imena Matthew Nimetz, uputio je poziv Skopju strahujući od obustave procesa te ih opomenuo da se drže dogovorenih točaka sporazuma.

Nekoliko sati kasnije, makedonska vlada objavila je službeno očitovanje u kojem je naglasila da su izjave premijera krivo interpretirane, jasno istaknuvši da se nemaju nikakvu namjeru miješati u unutarnja grčka pitanja poput obrazovanja. Nakon objašenjenja Skopja, grčka vlada Alexisa Tsiprasa napala je Novu demokraciju.

- Gospodin Mitsotakis mora biti ozbiljan i ne smije se igrati s ključnim nacionalnim pitanjima u pokušajima lova u mutnom na nacionalističkoj sceni – izjavila je vlada.

Prošlog lipnja premijer Zaev i njegov grčki kolega Tsipras postigli su nevjerojatan pomak dogovaranjem sporazuma oko 25 godina dugih razmirica oko imena države koja bi se sada trebala zvati 'Sjeverna Makedonija'.

Zastupnici Europske pučke stranke gotovo su jednoglasno prihvatili prijedlog sporazuma, osim zastupnika grčke Nove demokracije i makedonske VMRO-DPMNE.

Grčki Panhelenski socijalistički pokret isto je odbio sporazum unatoč njegovoj širokoj prihvaćenosti unutar političke grupacije europskih socijalista. U govoru održanom na stranačkoj konvenciji u Helsinkiju, bugarski premijer Bojko Borissov kritizirao je sestrinske stranke EPP-a u Grčkoj i Makedoniji, ali isto tako i čelne ljude pučana spočitavši im 'nedostatak discipline'.

- Što se događa? Socijaldemokratska stranka u Makedoniji se želi pridružiti Uniji i NATO-u, grčke krajnje lijeve stranke žele da se njihova susjedna Makedonija pridruži tim savezima, ali naše sestrinske stranke u tim zemljama to ne žele. Samo želim upitati jedno jednostavno pitanje. Postoji li disciplina u EPP-u ili ne postoji? - pitao se Borissov.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version