'Hladan tuš' Beogradu: Europska unija umorna od širenja?

Autor:

  • Tea Trubić

03.06.2019.

European Commission President Jean-Claude Juncker (R) welcomes Serbia's Prime Minister Aleksandar Vucic during a meeting over the Balkan refugee crisis with leaders from central and eastern Europe at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, October 25, 2015. REUTERS/Eric Vidal - GF20000032596
Eric Vidal / REUTERS

Aleksandar Vučić (lijevo) i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Iako je Beograd do kraja lipnja planirao otvoriti čak pet pregovaračkih poglavlja s EU, čime bi napravio veliki korak prema punopravnom članstvu, Srbiji je uslijedio 'hladan tuš'; u briselskim se diplomatskim krugovima sve glasnije špekulira da će Beograd trebati još pričekati prije pridruživanja najvećem trgovinskom bloku na svijetu.

Naime, prema informacijama koje prenosi srbijanski portal 'Večenje novosti', Srbija bi do kraja predsjedanja Rumunjske Vijećem EU u najoptimističnijem scenariju mogla otvoriti samo poglavlje 9, koje se odnosi na financijske usluge. No, još uvijek nije isključena mogućnost da Beograd narednih tjedana neće otvoriti niti jedno pregovaračko poglavlje, što bi osjetno unazadilo njihov put prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Srbija je do sada uspješno otvorila 16 od 35 pregovaračkih poglavlja, a privremeno je zatvorila samo 2. Beograd ovu situaciju interpretira kao pokušaj vršenja pritiska na postizanje sporazuma s Prištinom.

U srbijanskim je medijima spomenuta i uloga Hrvatske u sporijim pregovorima od očekivanog.

- Hrvatska koristi svaku priliku da u tijelima Europske unije uspori pristupanje Srbije, želeći riješiti otvorena pitanja – piše u članku portala 'Novosti'.

Povjerenik Europske komisije Maroš Šefčovič, potaknut sporom na relaciji Ljubljana-Zagreb tijekom hrvatskog puta prema EU, još je tijekom mandata Komisije Jose Manuela Barrosa donio odluku da bilateralni sporovi ne mogu sprječavati pristupanje EU, čime je budućim kandidatima pojednostavio proces pristupanja. Zahvaljujući njegovoj reformi, takve bi  se odluke u budućnosti trebale donositi kvalificiranom većinom na razini Europskog vijeća, čime bi se trebalo državama članicama onemogućiti da blokiraju napredak kandidata prema punopravnom članstvu zbog bilateralnih sporova, kao što je to bio slučaj Slovenije i Hrvatske do 2013. godine.

No, Hrvatska nije niti jedina država članica koja ima određenu dozu skepse oko ulaska Srbije u EU. Osim Bugarske, Rumunjske i Mađarske, koje su zabrinute zbog statusa nacionalnih manjina, ulasku Srbije u EU protive se i Baltičke zemlje koje negativno gledaju na višestoljetno prijateljstvo između Beograda i Moskve. Litva, Latvija i Estonija, naime, strahuju da bi Srbija u EU ušla kao 'Trojanski konj' kojim bi se proširio utjecaj Kremlja na Zapad.

Po svemu sudeći, Europa se umorila od širenja.

Taj se trend mogao naslutiti još u govoru predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je na samom početku svog mandata najavio da se 'EU neće tako brzo širiti'. Iako je u govoru o stanju Unije prošle godine najavio da bi Europa što prije trebala riješiti status Zapadnog Balkana, zato što u suprotnom riskira da će u toj regiji utjecaj proširiti konkurentske sile, sve je manje zainteresiranih za ozbiljne pristupne pregovore s tim državama. No, rečenica da "treba riješiti statu Zapadnog Balkana" ne znači nužno i proširenje.

Unatoč tome što francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, posljednjih tjedana imaju oprečne vizije budućnosti EU, slažu se u jednom; da proširenje Unije trenutno nije prioritet. Tijekom summita zemalja Zapadnog Balkana koji se prošlog mjeseca održao u Berlinu, Macron je prisutnim izaslanicima naglasio da im je spreman pružiti ruku pomoći, ali da će glavni preduvjet njihova članstva biti postizanje političke stabilnosti u tim državama.

Njegov je stav ponovila i nositeljica kandidacijske liste za Europski parlament i francuska ministrica europskih poslova Nathalie Loiseau tijekom službenog posjeta Beogradu.

- Francuska vjeruje u potencijal Srbije i smatra da zbog svog civilizacijsko-kulturološkog nasljeđa pripada krugu europskih zemalja. No, treba biti realan i priznati da Europska unija trenutno nema uvjete za proširenje – izjavila je Loiseau u Beogradu prošloga mjeseca, dodavši da su najveće prepreke punopravnom članstvu EU pitanje vladavine prava i spora s Kosovom.

Francuska je sve skeptičnija i oko prijedloga Europske komisije da otvori pregovaračka poglavlja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. O tome će raspraviti Europsko vijeće na summitu ovog mjeseca, ali je Macron već najavio da se 'EU prije svega treba reformirati'. Europska komisija je prošloga tjedna objavila izvješće o statusu država Zapadnog Balkana, u kojem je ocijenila da niti jedna od država još uvijek nije ispunila potrebne preduvjete za daljnje pristupanje EU, a o tome je već pisao Euractiv.hr.

- Posljednjih 15 godina dokazalo nam je da prenaglo širenje Europske unije samo oslabljuje tu integraciju, pa svakom daljnjem proširenju treba pristupiti s dozom opreza – izjavio je francuski predsjednik.