Hoće li uopće na summitu Europskoga vijeća biti vremena za razgovor o Skopju i Tirani?

Autor:

  • Tea Trubić Macan

17.10.2019.

European Council President Donald Tusk (R) greets and shakes hands with North Macedonia's Prime Minister Zoran Zaev (L) prior to a meeting at the European Council, in Brussels, on October 16, 2019., Image: 477222250, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Virginia Mayo / AFP / Profimedia
Virginia Mayo / AFP / Profimedia

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev (lijevo) u posljednjem trenutku pokušava lobirati za pozitivnu odluku EU za početak pristupnih pregovora

Pregovori britanske vlade i Europske unije o novim uvjetima Brexita u potpunosti su monopolizirali medijski prostor, interes javnosti, ali i dnevni red dvodnevnog summita Europskoga vijeća koji će se danas i sutra održati u Bruxellesu.

Pitanje početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bi, kako sada stvari stoje, morati pričekati neku drugu priliku.

Bruxelles je prije samo mjesec dana najavio da će nagraditi dvije države Zapadnog Balkana zbog pozitivnih promjena koje su implementirale posljednjih godina u pokušaju približavanja punopravnom članstvu EU, ali Francuska je uložila veto.

Administracija Emmanuela Macrona tvrdi da ne postoje skrivene namjere takve odluke, već da žele potaknuti države u čekaonici da brže i efikasnije implementiraju tražene reforme. No, zli jezici na briselskim hodnicima upozoravaju da francuski predsjednik pitanje proširenja na Zapadni Balkan koristi kao politički uteg pri maksimizaciji svog utjecaja u EU. Navodno.

Nekolicina diplomatskih službenika država članica koji su sudjelovali na sastanku ministara u Luksemburgu, blokadu Francuske okarakterizirala je kao 'veliko razočaranje' i 'stratešku pogrešku'.

Bio je to i hladan tuš premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu, koji je bio spreman riješiti spor oko imena države s Grčkom kako bi svoju domovinu usmjerio prema punopravnom članstvu u euroatlantskim integracijama. Zaev je odlučio nekoliko dana prije summita o kojem ovise daljnji koraci Europske unije prema Zapadnom Balkanu provesti na sastanku s čelnicima Višegradske skupine lobirajući za pomoć.

Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka, popularno zvane Višegradska skupina, ujedinjeno i bezrezervno podržavaju proširenje članstva Europske unije na Zapadni Balkan; možda čak i kao svojevrsnu kompenzaciju za čvrstu politiku koju imaju prema migrantskoj politici. Prema informacijama nekolicine diplomata koji su imali prilike na svoje oči vidjeti otvoreno pismo Višegradskih čelnika naslovljeno na Donalda Tuska, predsjednika Europskoga vijeća, lideri istoka Europe svog su francuskog kolegu optužili za sabotiranje 'geopolitičke Komisije' koju je najavila nova predsjednica Ursula von der Leyen.

- Unatoč tome što su države Zapadnog Balkana postigle velike pomake u traženim reformama, neke države članice nastavljaju opstruirati njihov put prema punopravnom članstvu u EU – pišu u otvorenom pismu.

- Nova odgoda početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom destabilizirat će cijelu regiju, a negativno će se odraziti i na budući kredibilitet te utjecaj Europske unije u državama Zapadnog Balkana – upozoravaju čelnici Višegradske skupine.

Na takav scenarij upozorio je i slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji je dodao da odgađanjem početka pristupnih pregovora jača opozicija orijentirana prema Moskvi.

S obzirom na to da nas od Brexita dijeli samo 14 dana te da je u međuvremenu došlo i do komplikacija pri formiranju Europske komisije, ne može se sa sigurnošću predvidjeti koliko će pozornosti na ovome summitu Europskoga vijeća biti posvećeno pitanju Sjeverne Makedonije i Albanije. U slučaju da državnici procijene da još nije kucnuo čas početak pristupnih pregovora staviti na dnevni raspored summita, ponovno će se odgoditi rješavanje tog problema, a time bi se to pitanje moglo servirati Hrvatskoj tijekom predsjedanja Europskom unijom. Hrvatska je, naime, uz Sloveniju i Višegradsku skupinu, velika podrška Skopju i Tirani.