Hrvatski premijer čelnicima EU objašnjavao situaciju u BiH: 'Mislim da su tek sad shvatili dimenziju problema'

Autor:

19.10.2018.

Zagreb, 171018.
Markov trg. Redovita sjednica Vlade RH.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković govorio je na summitu EU liderima država članica i o situaciji u Bosni i Hercegovini te je naišao na razumijevanje kolega, pa će se slijedom toga na jednom od idućih sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU provesti temeljita rasprava o BiH i reformi izbornog zakona.

- Pojasnio sam članicama i članovima Europskog vijeća rezultate općih izbora u BiH i činjenicu da smo zabrinuti zbog scenarija u kojem je u Federaciji većinski konstitutivni narod, dakle Bošnjaci, izabrao za člana Predsjedništva Hrvata, suprotno onome što je praktički bila većinska, vrlo uvjerljiva volja Hrvata u BiH, koji su glasali za dosadašnjeg člana Predsjedništva. Pojasnili smo da se time izigrava duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Takav scenarij nije dobar ni za funkcioniranje BiH niti, općenito, za dobar osjećaj svih triju naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda u odnosu na ostale u smislu ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti u institucijama - rekao je.

Dodao je da je posebno apelirao na one članice EU koje su i članice Vijeća za provedbu mira da pomognu političkim akterima u BiH kako bi se usvojio novi izborni zakon.

- Mislim da je tek nakon mog izlaganja većina kolega, u biti, shvatila dimenziju problema. Morate razumjeti da je to za nekoga tko je malo dalje od naših krajeva jako teško razumljivo. Intervenciju su podržali i bugarski premijer Bojko Borisov, mađarski premijer Viktor Orban, pa i, zanimljivo, španjolski premijer Pedro Sanchez, zatim francuski predsjednik Emmanuel Macron, visoka predstavnica Federica Mogherini također je pojasnila i uvažila sve naše argumente. Zaključili smo da će se na razini Vijeća za vanjske poslove, pošto budu objavljeni službeni rezultati, provesti prava, detaljna, unaprijed pripremljena rasprava koja bi pomogla da se EU više angažira na onome što je, očito, propušteno za ovaj izborni ciklus. Naravno da sam to govorio iz kuta zemlje koja je najviše angažirana i najveći je odvjetnik puta BiH prema EU u svim mogućim prilikama, kao što su bile i sve vlasti Hrvatske u zadnjih 30-ak godina. Što se tiče ove teme, možemo biti zadovoljni i odjekom i razumijevanjem jer većina njih na ovoj razini nije mogla to još tako dosad čuti - zaključio je.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version