Izvjestitelj EU za Srbiju nada se da će u prosincu otvoriti nova poglavlja pristupnih pregovora

Autor:

05.10.2018.

Serbian President Aleksandar Vucic speaks during an interview with Reuters in Belgrade, Serbia, September 13, 2018. REUTERS/Djordje Kojadinovic
REUTERS

- Vjerujem u posvećenost Srbije europskom putu i nadam se da će na međuvladinoj konferenciji 10. studenog u Bruxellesu uspjeti otvoriti još neka poglavlja koja su tehnički spremna za otvaranje - rekao je jučer u Beogradu David McAllister, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju.

On je tijekom održavanja zajedničke tiskovne konferencije sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem rekao da se nada da će izvješće o napretku Srbije biti usvojeno velikom većinom, kako bi se poslala jasna podrška europskom putu Srbije.

I srbijanski predsjednik  rekao je da očekuje pozitivnu rezoluciju, poručivši da je Srbija na europskom putu, istodobno štiteći svoje dostojanstvo.

- Srbija jasno i nedvojbeno stoji na europskom putu i to će nastaviti raditi, štiteći pritom svoj ponos, dostojanstvo i budućnost građana Srbije - rekao je Vučić naglasivši da su u Srbiji prepoznate brojne ekonomske i političke reforme te da je očit ekonomski napredak od početka pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Vučić je istovremeno rekao da više ne razumije i da ne zna što 'međunarodni faktori' i Europska unija od Srbije očekuju u kontekstu pregovora s Prištinom, ali je naglasio da ni pod koju cijenu neće priznati neovisnost Kosova.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version