Josep Borrell bojkotirao sastanak ministara EU zato što je za stolom sjedio predstavnik Kosova

Autor:

  • Tea Trubić

31.08.2019.

Finland's Foreign Minister Pekka Haavisto and his Spainish counterpart Josep Borrell attend the informal meeting of EU foreign ministers in Helsinki, Finland August 29, 2019. Lehtikuva/Markku Ulander/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.
Lehtikuva/Markku Ulander / REUTERS

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto (lijevo) i njegov španjolski kolega Josep Borrell

Josep Borrell, španjolski ministar vanjskih poslova i budući šef diplomacije Europske unije, odlučio je bojkotirati sastanak ministara država članica u Helsinkiju zato što je bila pozvana i delegacija Kosova, javljaju srbijanski mediji.

- Španjolska se od samog početka protivila tome da se Kosovo pozove za stol. Ovo je prvi put da je na summit pozvan netko tko je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. - izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za medije, dodavši da 'ne vidi opravdanje za promjenu formata sastanka na kojem su uvijek do sada sudjelovali samo članice EU i kandidati'.

Josep Borrell trebao bi zamijeniti aktualnu visoku predstavnicu vanjske i sigurnosne politike EU početkom studenog, čime će postati šef europske diplomacije. Izbor Katalonca koji se protivi osamostaljenju te španjolske pokrajine podigao je mnogo obrva još početkom srpnja, kada je Borrellovo ime našlo u kadrovskom paketu Europskog vijeća, o tome je pisao i Euractiv.hr. Kako će izgledati budući mirovni pregovori između Prištine i Beograda tek ćemo vidjeti u studenom, no bojkotiranje sastanka samo nekoliko mjeseci preuzimanja dužnosti moglo bi se interpretirati kao svojevrsnom najavom.