Komisija potvrdila da se mogu otvoriti pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Autor:

02.03.2020.

Tomas Petricek, Minister of Foreign Affairs of the Czech Republic and Oliver Varhelyi, European Commissioner for Neighbourhood and Enlargement attend a press conference after a meeting of central European foreign ministers and their Western Balkan counterparts on February 27, 2020 in Prague. (Photo by Radek Mica / AFP)
Radek Mica / AFP

Češki ministar vanjskih poslova Tomas Petriček (desno) i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi

Komisija je danas predstavila dva izvješća o napretku Albanije i Sjeverne Makedonije u daljnjim reformama u vezi s vladavinom prava, a osobito u područjima koja je Vijeće odredilo u lipnju 2018. Obje zemlje ostvarile su dodatne opipljive i održive rezultate te tako opravdale Komisijinu preporuku da se s njima otvore pregovori o pristupanju.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izrazio je zadovoljstvo predstavljenim izvješćima: Nakon što je u veljači donesena revidirana metodologija za proces pristupanja, danas predstavljamo nova izvješća za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a ona pokazuju da su te zemlje intenzivirale rad i ostvarile dodatne opipljive i održive rezultate u ključnim područjima određenima u zaključcima Vijeća iz lipnja 2018. Komisija čvrsto stoji iza svojih preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije. Nadam da će sljedećih tjedana tako odlučiti i države članice.

Trostrani pristup u 2020.

Zapadni Balkan Komisijin je prioritet. Pri tome se 2020. slijedi trostrani pristup. Komisija je 5. veljače iznijela prijedlog da se proces pristupanja EU-u potakne tako što bi on postao vjerodostojniji, dinamičniji, predvidljiviji i politički jasniji. Komisija u isto vrijeme čvrsto stoji iza svojih preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije jer obje provode dogovorene reforme. Treće, Komisija će u okviru priprema za sastanak na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji će se 6. i 7. svibnja održati u Zagrebu predstaviti investicijski plan gospodarskog razvoja regije.

Komisija u današnjim izvješćima objektivno i na temelju činjenica opisuje napredak koji su obje zemlje od lipnja 2018. ostvarile u područjima koje je odredilo Vijeće.

Kad je riječ o Albaniji, opisan je napredak u provedbi pravosudne reforme, postupku provjere sudaca i državnih odvjetnika te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, što uključuje uzgajanje kanabisa i trgovinu teškim drogama. Ukazano je i na druga bitna pitanja, primjerice na dogovor o tome kako pristupiti reformi izbornog sustava i na rad u području neutemeljenih zahtjeva za azil.

Kad je riječ o Sjevernoj Makediniji, opisani su bitni koraci poduzeti radi jačanja neovisnosti pravosuđa, uključujući nedavno doneseni revidirani zakon o državnom odvjetništvu. Ostvaren je napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te u reformama obavještajnih službi i javne uprave.

Kontekst

Komisija je u travnju 2018. preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Vijeće je u lipnju 2018. potvrdilo napredak i utvrdilo put prema otvaranju pristupnih pregovora, ovisno o napretku ostvarenom u određenim ključnim područjima.

Nakon što je Komisija u svibnju 2019. dala daljnje pozitivne preporuke, Vijeće je odgodilo odluku prvo do lipnja, a zatim listopada 2019., nakon čega se pitanju proširenja odlučilo vratiti prije sastanka na vrhu u Zagrebu u svibnju 2020.

Očekuje se da će Vijeće za opće poslove u ožujku 2020. raspravljati o daljnjim koracima za politiku proširenja, na temelju revidirane metodologije, te napretku Sjeverne Makedonije i Albanije prema otvaranju pristupnih pregovora. Europska komisija će za nekoliko mjeseci u godišnjem paketu o proširenju predstaviti detaljniju procjenu općeg stanja u svim partnerima u postupku proširenja.

 

Dodatne informacije

Ažurirani podaci o Albaniji

Ažurirani podaci o Sjevernoj Makedoniji

Tagovi/Tags: