Kosovo ne odustaje od carina nametnutih Srbiji

Autor:

04.12.2018.

Serbian President Aleksander Vucic (L) speaks with Kosovan President Hashim Thaci next to European Commissioner for European Neighborhood Policy Johannes Hahn (2R) and European Council President Donald Tusk during a round table meeting at the EU-Western Balkans Summit in Sofia, Bulgaria, May 17, 2018. Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters - UP1EE5H0UWIPO
Dimitar Dilkoff / REUTERS

Aleksandar Vučić, Hašim Thaci i Johannes Hahn

Kosovo će zadržati pristojbe na robu iz Srbije sve dok Beograd ne prizna Prištinu, poručio je kosovski premijer Ramush Haradinaj u ponedjeljak navečer odgovarajući tako na pozive Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država za ukidanje tih mjera.

Prošlog je mjeseca Haradinajeva vlada povećala pristojbe na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni na sto posto s deset zbog toga što je Beograd uspješnim lobiranjem blokirao kosovsko članstvo u Interpolu.

Odluka je dovela do obustave trgovine dviju zemalja i kritiziraju je dužnosnici Europske unije i SAD-a.

- Stopostotne pristojbe na robu iz Srbije i Bosne služe zaštiti nacionalne sigurnosti i suvereniteta - napisao je Haradinaj na Facebooku nakon susreta s Johannesom Hahnom, povjerenikom Europske komisije za  za pridruživanje i susjedsku politiku u Prištini.

Hahn se u ponedjeljak susreo sa srbijanskim predsjednikom Vučićem u Beogradu.

Aleksandar Vučić je u službenom priopćenju kazao da će pristojbe koje je uvela Priština voditi u destabilizaciju regije i dodao je da neće biti protumjera.

Poboljšanje odnosa ključno je za napore Srbije i Kosova da se pridruže Europskoj uniji. Obje su države 2013. godine pristale na pregovore pod okriljem Bruxellesa, no do sada nije postignut neki napredak.

Podsjetimo, kosovski Albanci proglasili su neovisnost od Srbije 2008. godina, točno deset godina nakon što je NATO bombardiranjem Srbije zaustavio stradavanja albanskih civila u obračunu srpskih snaga s dvogodišnjom pobunom u tadašnjoj južnoj pokrajini.

Neovisnost Kosova priznaje više od 110 država, no među njima nisu Srbija, Rusija i pet država članica EU. Beograd i Moskva blokiraju pristup Kosova UN-u.

Prema službenim podacima srpski je izvoz na Kosovo bio vrijedan 450 milijuna dolara a uvoz s Kosova 48 milijuna dolara.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version