Macron, nakon čašice Armagnaca s Vučićem, pozvao iznenada njega i Thacija na sastanak

Autor:

12.11.2019.

French President Emmanuel Macron shakes hands with Serbian President Aleksandar Vucic during a joint news conference at the Elysee Palace in Paris, France, July 17, 2018. REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool - RC1CD4AB3D90
Gonzalo Fuentes / REUTERS

Sastanak Emmanuela Macrona i Aleksandra Vučića u Parizu u srpnju prošle godine

Emmanuel Macron je danas, iznenadno, pozvao na sastanak Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i Hashima Thacija, predsjednika Kosova, izvještavaju beogradski mediji.

Vučić i Thaci u Parizu sudjeluju na Mirovnom forumu.

Macron je u ponedjeljak navečer razgovarao s Vučićem i Thacijem, ali odvojeno. Kabinet kosovskog predsjednika je nakon toga objavio sljedeće: "Spremni smo da nastavimo dijalog sa Srbijom i postignemo konačni mirovni sporazum koji će doneti obostrano priznanje i članstvo u Ujedinjenim narodima". Thaci je i prije dolaska u Pariz najavio kako bi Francuska mogla odigrati presudnu ulogu u “međusobnom priznavanju Beograda i Prištine”, prenosi B92. No, Vučić odbacuje bilo kakvu ideju uzajmnog priznanja.

Sa svog sastanka s Macronom srbijanski je predsjednik objavio sliku sa sljedećim tekstom: "Uz armanjak iz 1914. godine završavamo veoma dobar jednosatni razgovor".

Instagram / Instagram

Aleksandar Vučić i Emmanuel Macron

 

Tijekom boravka u Parizu Vučić je objavio kako je inicijativa za uspostavu “mini Schengena” bitno važnija od povlačenja priznanja Kosova. Što je dijametralno suprotno stavu Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova i koalicijskog partnera Vučićevoj stranci SNS u srbijanskoj vladi. Naime, upravo je u ponedjeljak navečer Dačić objavio kako je Gana, kako šesnaesta zemlja, povukla priznanje Kosova.

Poznato je da su predstavnici Zapada prije nekoliko mjeseci postavili dva uvjeta: Beogradu da prestane s nastojanjima da zemlje koje su priznale Kosovu povuku tu odluku, a Prištini da ukine carine od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. U tom slučaju su navele da bi mogle pomoći u obnovi dijaloga Kosova i Srbije.

Vučić je u ponedjeljak navečer u Parizu izjavio kako “nitko ne može reći da ta inicijativa nekome može smetati jer za to nema racionalnog razloga. Inicijativu su podržale SAD, a i to će i Macron učiniti javno”. Vučić se istovremeno zahvalio Gani na odluci o povlačenju priznanja, istaknuvši da je ta zemlja veliki partner Srbije. "Ali povlačenje priznanja je postizanje neke naše taktičke pozicije što neće drastično promijeniti situaciju, a ova inicijativa mijenja budućnost svih nas. Od ključnog je značaja za sve nas", naglasio je Vučić.

Vjerojatno nije riječ o stvarnom sukobu mišljenja dvojice vodećih političara u Srbiji, već prije o igri "dobrog i lošeg policajca" u kojoj sve ključne korake definira Vučić. Preciznije, Dačić će nastaviti s kampanjom povlačenja priznanja, a Vučić će tvrditi kako ga ne može zaustaviti jer je to već njegova predizborna kampanja.

Crnogorska ministrica ekonomije Dragica Sekulić izjavila je u utorak kako bi eventualno priključenje Podgorice inicijativi Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije predstavljalo samo trošenje energije na nešto što je Crna Gora već obavila. "Razumijem inicijatore, to su zemlje kojima je zbog različitih trgovačkih barijera koje su postavljale jedne drugima možda potrebna nova inicijativa kako bi opet iznova obećali da će raditi ono što smo mi već odavno uradili”, zaključila je Sekulić.

Sastanak Macrona, Vučića i Thacija završio je, kako se i očekivalo, bez nekih neočekivanih rezultata. Thaci je na svom Facebook profilu napisao: "Na marginama foruma mira u Parizu, uz posredovanje predsjednika Macrona, održao sam sastanak s predsjednikom Srbije. Na ovom sastanku sam utvrdio da je Kosovo spremno nastaviti dijalog u potrazi za mirom, koji bi trebao donijeti obostrano priznanje i članstvo Kosova u UN-u, ali i više mira i stabilnosti diljem naše regije."

Vučić je rekao da nema govora ni o kakvom obostranom priznanju te da pregovora nema dok Kosovo ne ukine carine. Kaže i da je Thaciju, koji je rekao da će Kosovo imati vladu do prosinca, rekao da neće. Pa je nakon toga, navodno, Thaci rekao da će biti u siječnju.