Macron Vučiću: "Ne možete u EU barem još 5 do 10 godina. Ali, imate našu podršku"

Autor:

17.07.2019.

French President Emmanuel Macron and Serbian President Aleksandar Vucic shake hands after a joint news conference at the Serbia Palace building in Belgrade, Serbia, July 15, 2019. REUTERS/Djordje Kojadinovic
Djordje Kojadinovic / REUTERS

Osim prigodničarskih riječi i podrške dobrim odnosima, Aleksandar Vučić (desno) nije čuo ništa posebno novo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon dvodnevnog boravka u Srbiji otputovao je za Pariz, ali čini se da posjet nije u potpunosti zadovoljio srpske domaćine.

Naime, osim prigodničarskih riječi (Macron je na Kalemegdanu okupljene ljude pozdravio na srpskom “Hvala vam na dočeku”) i podrške dobrim odnosima, Vučić nije čuo ništa novo ni spektakularno. Predsjednik Macron dao je podršku europskom putu Srbije, ali je isto tako rekao da od proširenja zasad neće biti ništa, dok se EU ne reformira iznutra. Kako stoje stvari, barem još pet do čak deset godina zemlje izvan Unije neće moći računati na prijam. Osim toga, čini se da, barem zasad i barem javno, predsjednik Macron nije reagirao na Vučićeve prijedloge o “korekciji granica” s Kosovom. No, kako navode francuski mediji, za koji tjedan - moguće u kolovozu - u Parizu bi se trebao održati sastanak o rješavanju srpsko-kosovskog čvora, na koji će doći i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Neki analitičari smatraju da je predsjednik Vučić ovakvim svečanim dočekom predsjedniku Macronu (doduše, neki francuski mediji navode kako je doček Vladimira Putina u veljači bio spektakularniji) zapravo poručio kako se Srbija sada “vezuje uz francuski brod”, smatrajući da je i ovim posjetom Francuska poslala poruku da želi biti prisutnija na Balkanu, ali i postaviti se kao predvodnica Europe. Vučić je zato igrao na kartu savezništva Srbije i Francuske u Prvom svjetskom ratu pa je Emmanuel Macron položio vijence na spomenik žrtvama Prvoga svjetskog rata.

Vučić će možda prema van izražavati zadovoljstvo, ali Macron zapravo može biti zadovoljniji - prodao je Srbima svoje rakete Mistral, dobio ponudu da im grade beogradski metro te poslao poruku da se Francuska angažira i na ovom bremenitom području Europe.