Makedonija korak bliže službenoj promjeni imena države

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

03.12.2018.

Skoplje, 160918.
Gradjansko okupljanje koalicije Zajedno za europsku Makedoniju, na kojem su se nasli premijer Zoran Zaev i clanovi Vlade u znak podrske referendumu za promjenom imena i ulaska u EU i NATO.
Foto: Ivana Batev / CROPIX
Ivana Batev / HANZA MEDIA

Građansko okupljanje koalicije 'Zajedno za europsku Makedoniju'u Skoplju

Makedonski zakonodavci u nedjelju su došli korak bliže donošenju zakona o promjeni imena države, a samim time i pomicanjem ključne prepreke na putu rješavanja nekoliko desetljeća duge bezizlazne situacije s Grčkom.

Makedonski parlament je izglasao drugo čitanje četvrtog amandmana državnog ustava sa 67 glasova za, 23 protiv i 4 suzdržana. Takav rezultat pripremio je put za glasovanje koje tek slijedi. Naime, kako bi promijenili ime države u 'Sjeverna Makedonija' do kraja siječnja dvotrećinska većina tj. 80 zastupnika parlamenta mora podržati ustavne amandmane. Procedura promjene imena kompleksna je i zahtijeva suglasnost jednostavne i dvotrećinske većine zastupnika u parlamentu, od kojih je potonja jedva dosegnuta 19. studenog.

Ako makedonski parlament uspije izglasati promjenu imena, Atena je obećala povući veto na zahtjev Skopja za članstvom u NATO-u i Europskoj uniji. Grčka je blokirala Makedoniju te su ustrajali da se ime Makedonija treba primjenjivati isključivo samo na njihovu sjevernu pokrajinu.

Kritičari sporazuma smatraju kako se ovdje radi o nasilnoj politici Grčke.

Nekoliko tisuća prosvjednika pripadnika opozicijske krajnje desnice u srijedu je marširalo Skopjem, izražavajući svoje neslaganje s nalogom premijera Zorana Zaeva o promjeni imena države.

Prosvjednici su bili vođeni nacionalističkom strankom VMRO-DPMNE koja je u bliskoj vezi s Europskom pučkom strankom. Utjecaj te makedonske stranke je 2017. oslabio te je zabilježen daljnji pad u posljednjih nekoliko mjeseci. Nacionalisti zasada nisu uspjeli omesti sporazum koji je proeuropski socijaldemokrat Zaev postigao ove godine s Grčkom.

Bivši čelnik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski pobjegao je iz Makedonije kako bi izbjegao odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne za zloporabu političke moći.

U Mađarskoj je dobio azil što je Skopje snažno kritiziralo zahtijevajući njegovo izručenje.