Mogherini: 'Kosovo mora hitno povući tarife od 100 posto za Srbiju'

Autor:

09.01.2019.

European Union foreign policy chief Federica Mogherini and Egypt's Minister for Foreign Affairs Sameh Hassan Shoukry (not pictured) hold a news conference after a EU-Egypt Association Council in Brussels, Belgium July 25, 2017. REUTERS/Eric Vidal - RC13A3000760
Eric Vidal / REUTERS

Visoka predstavnica vanjske i sigurnosne politike Europske unije Federica Mogherini

Predstavnici Kosova su rekli da se tarife 'ne mogu ukinuti tek tako na suho, nego i Srbija mora ukloniti razloge zbog kojih je Kosovo uvelo takve mjere'.

Nedavno osnovana državna delegacija Kosova za dijalog sa Srbijom jučer je prvi put boravila u sjedištu EU u Bruxellesu, ali ne da bi se sastali s delegacijom Srbije, nego da bi se upoznali i konzultirali s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

U EU i dalje vjeruju da bi se već do ljeta, ako se ubrza dijalog, mogao postići sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koja bi, kako kažu, 'trebala riješiti sva otvorena pitanja', ali problem je u tome što se već nekoliko mjeseci uopće ne održava dijalog.

Traži se rješenje

Srbija je uvjetovala nastavak sudjelovanja u dijalogu ukidanjem tarifa od 100 posto na uvoz robe koje je uvela kosovska vlada. Kako to nije učinjeno, niti na pritisak EU, dijalog je zapravo u blokadi.

Visoka predstavnica EU i jučer je ponovila poziv Kosovu da “hitno” povuče tarife i pridonese stvaranju klime za dijalog i dobrosusjedske odnose.Ovaj tim Kosova nedavno je osnovan i predstavlja se kao “državni”, iako u EU kao glavnog sugovornika s kosovske strane smatraju predsjednika.

Deblokada dijaloga

Kako se smatra da je Thaçhi spreman i na rješenje koje bi dovelo i do promjena granica, a takve ideje na Kosovu ne podržavaju drugi politički faktori, prije svih premijer Ramush Haradinaj, stvaranje ovog tima se vidi kao korak u ujedinjenju stava unutar Kosova o budućem sporazumu sa Srbijom.

Supredsjedatelji skupine Fatmir Limaj i Shpend Ahmeti rekli su jučer u Bruxellesu da bi bilo koje sveobuhvatno rješenje moralo podrazumijevati međusobno priznanje dviju država. Na pitanje o ukidanju tarifa koje je Kosovo uvelo oni su rekli da se one “ne mogu ukinuti tek tako na suho već i Srbija mora ukloniti razloge zbog kojih je Kosovo bilo primorano na takve mjere”.

EU će sada pokušati pronaći način za deblokiranje dijaloga jer je kao neslužbeni rok za postizanje sporazuma ljeto ove godine a nakon toga istječe mandat sadašnjoj Europskoj komisiji. U igru se uključio i američki predsjednik Donald Trump, koji je pismom predsjednicima Kosova i Srbije podržao dijalog i pozvao dvojicu predsjednika da s njime u Bijeloj kući “proslave postizanje sporazuma”.

Razmjena teritorija

No u EU postoje velike razlike među državama članicama o tome može li se prihvatiti i opcija razmjene teritorija između Srbije i Kosova. Dok se tome snažno protive Njemačka, Velika Britanija i neke druge države, predstavnici institucija EU ne odbacuju takvu mogućnost ako se o tome dogovore dvije strane.