Mogherini ogorčena zbog eskalacije tenzija između Srbije i Kosova

Autor:

  • Euractiv.com

19.12.2018.

EU Foreign Minister Federica Mogherini attends the United Nations Conference on Afghanistan on November 28, 2018 at the UN Offices in Geneva, Switzerland. Fabrice COFFRINI/Pool via REUTERS
Fabrice Coffrini / REUTERS

Federica Mogherini

Ministrica vanjskih poslova Europske unije Federica Mogherini izdala je u utorak odlučno upozorenje Srbiji i Kosovu da stave na stranu nedavne razmirice zbog eskalacije tenzija između Beograda i Prištine.

Pregovori koje je vodio Bruxelles kako bi normalizirao odnose Srbije i Kosova koji su narušeni još 90-ih godina u Kosovskom ratu, zapeli su i kriza odnosa dvaju zemalja produbljena je posljednjih tjedana, posljednji u nizu razloga krize je i odluka Prištine da oformi vlastitu vojsku.

Na napetoj novinskoj konferenciji sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, Mogherini je naglasila kako se priključenje tih dvaju zemalja Uniji oslanja na razriješenje njihovih razlika kroz pregovore i upozorila ih je na 'izrazito opasnu' alternativu ozbiljnom dijalogu.

Srbija odbija priznati neovisnost Kosova i njihova već problematična veza ozbiljno je eskalirala prošlog mjeseca kada je Priština udarila 100 postotne carine na robu iz Srbije te na taj način odgovorila na pokušaje Beograda da potkopava njihovo mjesto na svjetskoj pozornici.

Stvari su se pogoršale prošlog tjedna kada je kosovski parlament izglasao osnivanje vlastite vojske putem preobrazbe već postojećih manjih Sigurnosnih snaga Kosova (KSF), time su razbjesnili Srbiju i mnoge Zapadne sile su izrazile zabrinutost.

Nakon razgovora sa službenicima Unije u Bruxellesu, Brnabić je upozorila kako je nova vojska 'jedina najveća prijetnja miru i stabilnosti u regiji', te je branila pravo Srbije da lobira kod drugih zemalja da se neovisnost Kosova ne prepozna.

- Ima li smisla da Priština može lobirati kod drugih zemalja da im se neovisnost prepozna, ali Beograd ne smije lobirati da se priznanje povuče? - rekla je premijerka Srbije.

To je izvuklo ogorčenu reakciju Mogherini čiji su pregovori s kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem u ponedjeljak toliko slabo napredovali, da je najavljena novinska konferencija otkazana u posljednjoj minuti.

- Ovo pokazuje točno i jasno izbor koji stoji pred dvije strane. Ja napravim nešto, zatim ti napraviš nešto, ja odgovorim na ovo, ti odgovoriš na ono. U redu, sretno vam. Ovo nikada nije vodilo nijednu regiju prema nečemu dobrom, zaboravite Balkan – izjavila je Mogherini.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci branio je odluku o stvaranju vojske opisujući je 'nepovratnom', izjavu je dao dok je odlazio na sastanak Sigurnosnog vijeća Ujedinjenih naroda, usput je napomenuo da ima i podršku SAD-a.

Mogherini je apelirala na Beograd i Prištinu da nastave s pregovorima te je istaknula kako njihovo priključivanje Europskoj uniji ovisi o napretku koji učine, kao i stabilnost regije.

- Alternativa ozbiljnom i značajnom dijalogu koji zahtijeva stvarni angažman obje strane, mislim da je alternativa dijalogu jako opasna – zaključila je ministrica vanjskih poslova EU-a.

Ovaj tekst u cijelosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.