Njemačka kancelarka pohvalila napredak Crne Gore u njezinim pregovorima za članstvo u EU

Autor:

20.08.2018.

, Image: 374254687, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Angela Merkel se u petak sastala s crnogorskim premijerom, i pohvalila napredak njegove države u pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je pohvalila napredak Crne Gore u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, naglasivši pritom potrebu za većim angažmanom u domeni slobode medija te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

- Pregovori Europske unije i Crne Gore počinju poprimati konkretne obrise - rekla je njemačka kancelarka nakon susreta s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem u Berlinu.

Kancelarka je iskoristila priliku da Podgorici naglasi važnost odlučnijeg angažmana u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, obećavši pritom pomoć njemačkih stručnjaka u njihovom budućem nastojanju da zadovolje kriterije za članstvo u Europskoj uniji.

- Očekujemo da će se u sljedećoj fazi pregovora, Crna Gora još više angažirati oko tih izazova - rekla je Angela Merkel.

Zbog sve učestalijih napada na crnogorske novinare, kancelarka je zatražila i veći angažman vlade Crne Gore po pitanju zaštite slobode govora u toj državi. Crnogorski premijer u svom je govoru istaknuo da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan od glavnih ciljeva njegove vlade.

- U našoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala neće biti onih koji će biti 'iznad zakona'- dodao je premijer Marković.

Tijekom susreta državnika, crnogorski je premijer iskoristio priliku da zahvali svojoj njemačkoj kolegici na pomoći koju njezina država pruža Crnoj Gori u njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Marković je pritom iskoristio priliku da pozove njemačke gospodarstvenike da više investiraju u Crnu Goru.