Otkriven plan razmjene teritorija Kosova i Srbije

Autor:

25.02.2019.

Germany's Chancellor Angela Merkel, Kosovo's President Hashim Thaci and Serbian President Aleksandar Vucic pose among other heads of state during the family photo at the EU-Western Balkans Summit in Sofia, Bulgaria, May 17, 2018. Vassil Donev/Pool via Reuters - UP1EE5H0YMIR6
Vassil Donev / REUTERS

Nacrt konačnog sporazuma između Kosova i Srbije konačno je otkriven.

Informaciju je objavila IBNA (Independent Balkan News Agency), a na osnovi ovog sporazuma, koji je objavljen na društvenim mrežama na Kosovu, Mitrovica dobiva status slobodnog grada, dok rudarski kompleks Trepča, za koji se procjenjuje da ima oko 500 milijardi eura prirodnih resursa, dobiva poseban status.

Ova kompanija će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineskog konzorcija koji će eksploatirati rudnik u razdoblju od 99 godina. Prama sporazumu, 15 posto profita ići će u Mitrovicu, 35% će biti poslano Srbiji, a 50% će otići u kosovski proračun.

Općina Preševo, koja se nalazi na jugu Srbije, u potpunosti će pripasti Kosovu. Općina Bujanovac dobiva status posebnog distrikta. Prema nacrtu sporazuma ovaj će grad imati Vijeće od tri člana i skupštinu od 30 članova. Proračun će financirati Srbija, Kosovo i EU. Grad takođe dobiva status bescarinske zone.

balkaneu.com / balkaneu.com
 

 

Vojna baza "JUG" u Cepotinu postaje američka baza, ali mješovita: u njoj će biti 1.700 vojnika, od kojih 50 posto Srba i 50 posto Albanaca uz civilni nadzor i savjetodavni status. NATO će štititii Koridor 10 sljedećih 15 godina pa će se njime sve strane moći slobodno kretati.

Kosovo će preuzeti 75 posto elektroenergetske mreže, a 25 posto će pripast Srbiji zbog interkonekcije. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Njemačka.

Pećka patrijaršija i srpske crkve na Kosovu dobit će ekstrateritorijalni status.

Prema dostupnim informacijama, provedbu ovog sporazuma jamčit će Vijeće sigurnosti UN-a, EU i NATO. Sporazum bi trebao biti finaliziran do 15. svibnja 2019. godine da bi se potpisao između 28. lipnja i 13. srpnja 2019. godine. Do listopada 2019. parlamenti obje zemlje trebali bi ratificirati sporazum i izmijeniti ustave. Potpuna implementacija ovog sporazuma počinje 1. stuednog 2019. godine.

Ovi su datumi tako definirani da se sve dogodi tijekom ovog saziva Europske komisije kako novi sastav Komisije ne bi izazvao probleme u provedbi.

Na ovaj je sporazum, nakon njegove objave, u Prištini reagirao samo Albin Kurti, lider stranke Samoopredjeljenje. On je napao predsjednika Hashima Thacija i njegov plan. “Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsjednik uradio je da trguje sa Kosovom,“ rekao je Kurti.