Pariz najavio blokadu početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Autor:

  • Tea Trubić Macan

11.10.2019.

Macedonian Prime Minister Zoran Zaev addresses people during a march in support of a referendum on changing the country's name and its NATO and EU membership bids in Prilep, Macedonia September 26, 2018. REUTERS/Ognen Teofilovski
Ognen Teofilovski / REUTERS

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poduzeo je sve što je bilo u njegovoj moći da tijekom svoga mandata počne pregovore za članstvo u EU; hoće li to biti dovoljno?

Emmanuel Macron planira zaustaviti početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom zato što smatra da zemlje nisu zadovoljile temeljne kriterije za tu fazu puta prema punopravnom članstvu u EU.

Za razliku od ostalih članica koje smatraju da su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle zadovoljavajuć napredak te da zaslužuju sljedeći korak u pregovorima s Bruxellesom, Elizejska palača tvrdi da se reforme u tim državama ne provode dovoljno brzo i dovoljno efikasno.

Ako se predsjednik Macron uistinu odluči za takav potez na summitu Europskog vijeća sljedećeg tjedna, svojim će vetom Pariz odvojiti od ostalih članica (poput Njemačke) koje smatraju da bi 'EU trebala gledati prema budućnosti'.

Francuskoj bi se u tom slučaju vrlo vjerojatno pridružila i Nizozemska, čija je vlada u nekoliko prilika naglasila da se još nisu stvorili uvjeti za novo proširenje članstva Europske unije, ali i Bugarska, Grčka.

 

Sofija je inicijalno podržalo napor Sjeverne Makedonije u putu prema euroatlantskim integracijama, ali je premijer Bojko Borissov rekao da njihova podrška neće biti bezuvjetna, 'osobito ne na uštrb bugarskih nacionalnih interesa'. Bugarska se spori sa svojim susjedima zbog jezika, kulture i identiteta, pa bi mogli u ključnom trenutku inzistirati na svojim uvjetima.

Na jugu – Grci. Susjedi s kojima se Sjeverni Makedonci već desetljećima spore i kojima su prošle godine uspješno riješili pitanje imena države. No, Zoran Zaev Prespanski sporazum potpisao je s vladom Alexisa Tsiprasa koja je od rujna u opoziciji. Na vlasti je desni centar koji se otvoreno protivio dogovoru sa Skopjem. Novi grčki premijer Kyriakos Mitsotakis po dolasku na vlast je obećao poštivati uvjete Prespanskog sporazuma, no ako Pariz povuče prvi potez na summitu sljedećega tjedna, Atena bi mogla dobiti vjetar u leđa za novu blokadu.

Skopje i Tirana, u međuvremenu, ne sjede skrušenih ruku. Kao što je i Euractiv.hr jučer pisao, čelnici tih zemalja održali su trilateralni sastanak u Novome Sadu s domaćinom Aleksandrom Vučićem, na kojem su dogovarali mogućnost uvođenja 'malog Schengena' do 2021. godine.