Plenković: Odluka o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom je politička

Autor:

17.01.2020.

German Chancellor Angela Merkel (R) and Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic address a press conference at the Chancellery on January 16, 2020 in Berlin. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
John MACDOUGALL / AFP

Predsjednik vlade RH Andrej Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji

“Dame i gospodo, drago mi je što je Andrej Plenković naš gost početkom ove godine. To je osobito važno jer Hrvatska sada prvi put predsjeda Unijom. Mi predsjedamo iza njih i zato vrlo blisko surađujemo”. Ovim je riječima njemačka kancelarka Angela Merkel počela svoju konferenciju za medije nakon sastanka s hrvatskim premijerom.

A zatim je kancelarka prešla na za Hrvatsku važnu temu: summit EU i zapadnog Balkana u svibnju u Zagrebu. “Mislim da je to vrlo važno jer je otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju još uvijek na dnevnom redu.


VAŽAN CILJ

 To bi bio važan znak ako bismo mogli napredovati na tom planu. Njemačka je na to spremna. To smo rekli predsjedništvu (Hrvatskoj)”, zaključila je Angela Merkel. Dakle, premijer Plenković je ostvario važan strateški cilj, Berlin će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Prošlog je utorka premijer bio u Parizu i ondje mu je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da na “summit u Zagreb dolazi otvorena duha”. Plenković je nakon toga objavio da se sprema promjena metodologije proširenja pa dakle možemo s optimizmom očekivati zagrebački summit.


Kancelarka Merkel je istaknula da će konferencija o budućnosti Europe početi tijekom hrvatskog predsjedanja, da bi potom prešla na ključnu temu: “Sada dolazimo na pitanje oko kojeg će gotovo sigurno biti najteže postići dogovor, Višegodišnji financijski okvir (VFO). Bila bih vrlo zadovoljna ako Hrvatska ostvari uspjeh na tom planu. Ali, to ovisi o svim članicama. I primarno je obveza predsjednika Europskog vijeća, ali konstruktivno ćemo surađivati. Jer, nakon 2020. godine mi trebamo proračun”. Pregovori se lome između prijedloga proračuna Europske komisije (1,1% BNP-a, 1134, 583 milijardi eura). Europski parlament traži više, pet “štedljivih” zemalja (Njemačka, Austrija, Švedska, Danska, Nizozemska) traže manje. Osim iznosa koji je veći nego što je bio u prošlom razdoblju s Ujedinjenom Kraljevinom kao članicom, koplja se lome i oko alokacije.

Hrvatska je u skupini 17 zemalja koje se bore da ne dođe do smanjenja kohezijske politike, dok EK i “štedljivi” tvrde da se članice moraju okrenuti novim modelima financiranja, a ne se samo oslanjati na fondove EU.


Kancelarka Merkel je otvoreno, na novinarsko pitanje, odgovorila kako po pitanju VFO-a ima drukčije stajalište od Hrvatske i da razumije važnost kohezijskih fondova i hrvatske interese. “Ključna je stvar da moramo postići konsenzualni dogovor. Dakle, unatoč vrlo različitim pogledima na financijsku perspektivu, moramo uložiti puno napora, a to neće biti lako”, rekla je Angela Merkel. Hrvatski se premijer s time složio te naglasio da očekuje kompromis kojim će svi pomalo biti nezadovoljni.


Premijer Plenković je najavio da će, nakon niza sastanaka kojima je počelo pregovaranje, početkom veljače doći do intenziviranja pregovora. “Cilj je da ostvarimo napredak prije svega po pitanju VFO-a. Sigurno ćemo pridonijeti rješavanju tog pitanja tijekom našeg predsjedanja”, rekao je hrvatski premijer.


PROŠIRENJE

Kad je riječ o pitanju proširenja, Andrej Plenković je naglasio da prije svega želi naglasiti politički karakter. “Te se zemlje trebaju pripremiti za pregovore o pristupanju u skladu s novom metodologijom kako bismo znali kojom dinamikom se mogu kretati prema EU u sljedećim godinama ako zadovolje relevantne kriterije”. Hrvatski jer premijer zatim istaknuo važnu ulogu njemačke kancelarke, posebno kad je riječ o Berlinskom procesu za zemlje zapadnog Balkana.
Kad je riječ o pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru, premijer Plenković je ponovio da ćemo nastaviti operativan rad kako bismo iznjedrili političku odluku.


“Njemačka je već trideset godina najvažniji partner na političkom i gospodarskom planu”, istaknuo je Plenković. Spomenuo je da je u Hrvatsku prošle godine stiglo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijun noćenja.


Istaknuo je da je prošle godine potpisan akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim projektima, uključujući gostovanje pedesetak hrvatskih kompanija na sajmu poljoprivrede Zeleni tjedan u Berlinu, gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner, a koji je otvoren sinoć.