Povjerenik Hahn pozvao Srbiju da ubrza proces reformi za punopravno članstvo u EU

Autor:

29.07.2019.

European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Commissioner Johannes Hahn speaks during an interview with Reuters at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium January 18, 2018. Picture taken January 18, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, koji se nalazi u posjetu Beogradu, pozvao je u petak Srbiju da ubrza reformski proces i s većom odlučnošću radi na ostvarivanju vladavine prava poručivši kako u Uniji treba postojati kontinuitet europske perspektive za zapadni Balkan.

Najavio je također da će, bez obzira koji posao bude radio ubuduće, ostati posvećen ovoj regiji.

- Vjerojatno ću napustiti ovaj položaj, ali ostat ću posvećen regiji, kakav god bio moj posao. Potrebno je da postoji institucionalni kontinuitet i predsjednica iduće Europske komisije Ursula von der Layen bit će posvećena i riješena raditi na europskoj perspektivi zapadnog Balkana - rekao je Hahn na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednicom srbijanske vlade Anom Brnabić.

Komentirajući postignuća Srbije u procesu eurointegracija, Hahn je pdosjetio da je dosad otvoreno 17 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena te da to ne pokazuje samo dosljedan napredak Srbije ka članstvu, već predstavlja i podsjetnik da nova Europska komisija ne smije izgubiti regiju iz vida.

Hahn je poslije razgovora s Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za medije podsjetio da je Komisija pod predsjedanjem Jean-Claudea Junckera mnogo toga postigla, ali je taj napredak pao u sjenu „nedavnih događaja“.

Brnabić je rekla da Srbija razumije kakvo je trenutno stanje u EU kao i izazove s kojima se Unija susreće, ali i da ostaje 'iskreno posvećena' eurointegracijama.

- Čini mi se da smo dosta uradili, bez obzira na to očekujemo li novo izvješće o napretku. Uradili smo zato što iskreno želimo europsku Srbiju i iskreni smo kada kažemo da su nam u svakom izvješću važne ocjene, ali su nam preporuke još važnije - rekla je Brnabić.

Ona je ustvrdila kako Srbija svakodnevno radi na primjeni preporuka iz izvješća EK o napretku na putu eurointegracija 'ne radi pukog otvaranja i zatvaranja poglavlja' već jer je 'iskreno posvećena reformama'.

U tom je kontekstu, spomenula da je vlada, poštujući preporuke EK, prestala slati Skupštini Srbije zakone po hitnom postupku te da su razmatrana izvješća neovisnih tijela, poput Agencije za borbu protiv korupcije, povjerenika za informacije od javnog značaja i ombudsmana, što je tekođer dio niza 'važnih preporuka' Komisije.

Ona je istaknula dio razgovora s Hahnom o važnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, rekavši kako se nada da će se 'pojaviti inicijativa' koja će stvoriti uvjete da Priština 'preispita stajališta' i posveti se regionalnoj suradnji, obzirom na posljedice prekida dijaloga i uvođenja carinskih pristojbi na robu iz Srbije.

Hahn se ranije sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i pozvao Srbiju 'da ubrza reformski proces i da s većom odlučnošću radi na vladavini prava', priopćeno je iz Vučićeva ureda.