Povjerenik za proširenje najavio zatvaranje pristupnih pregovora s Turskom

Autor:

06.11.2018.

European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Commissioner Johannes Hahn speaks during an interview with Reuters at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium January 18, 2018. Picture taken January 18, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn

Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za proširenje i susjedstvo, u razgovoru za njemački Die Welt se otvoreno založio za službeni završetak pristupnih pregovora Europske unije s Turskom.

- Dugoročno bi bilo poštenije za Tursku i za Europsku uniju da krenu novim putem i okončaju pristupne pregovore - kazao je Hahn za taj njemački list poznat po konzervativnoj orijentaciji.

Inzistiranje na pristupnim pregovorima, koji su otvoreni još od 2005. godine, blokira put onome što Hahn naziva 'realističnim, strateškim partnerstvom'.

Povjerenik je istaknuo da će konačna odluka o pravcu kretanja bilateralnih odnosa Turske i Europske unije biti na samim državama članicama.

Za sada, međutim, nema indikacija da će većina europskih država poduprijeti službeno zatvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Članice EU ustvrdile su da pregovori vezani uz članstvo Turske u EU predugo zapinju, izrazivši pritom svoju zabrinutost snažnim nazadovanjem te zemlje kada je riječ o vladavini prava, građanskim pravima i slobodi medija u Turskoj.

Hahn se već dulje vrijeme zalaže za to da se očuva bliska suradnja s Turskom, no da se istodobno definira realistična forma odnosa koja će uzeti u obzir interese obiju strana kao i realističnije opcije za Tursku.

Hahn je predložio nadograđivanje postojeće carinske unije s Turskom, što je EU odbila u lipnju ove godine.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version