Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji istaknuli duboku podjelu građana

Autor:

  • Tea Trubić

19.04.2019.

Macedonian Prime Minister and leader of the ruling SDSM, Zoran Zaev, and presidential candidate Stevo Pendarovski make a selfie with their supporters during a party meeting in Skopje, North Macedonia, April 14, 2019. REUTERS/Ognen Teofilovski
Ognen Teofilovski / REUTERS

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev (lijevo) i predsjednički kandidat vladajuće stranke SDSM Stevo Pendarovski u predizbornoj kampanji

Ove nedjelje održat će se predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, na kojima će se jasno istaknuti jaz između euroatlantskih orijentiranih građana, i onih koji su nezadovoljni zbog promjene imena države.

Prema najnovijim predizbornim anketama najviše šanse za predsjedničku fotelju trenutno ima kandidatkinja nacionalističke stranke VMRO Gordana Siljanovska-Davkova, koja za sada može računati na podršku 38,3 posto građana.

Na drugom mjestu nalazi se kandidat socijaldemokratske stranke SDSM Stevo Pendarovski, koji želi na krilima dogovora s Grčkom okupiti sve proeuropski orijentirane birače Sjeverne Makedonije i službeno započeti pregovore o pristupanju Europskoj uniji ovoga lipnja.

Na trećem mjestu nalazi se kandidat albanske etničke manjine Blerim Reka, koji uživa podršku 12,6  posto birača i dvije stranke albanske manjine.

Premijer Zoran Zaev, čelnik makedonskih socijaldemokrata, ovaj vikend želi zadati posljednji udarac nacionalistima koji njegovu vladu optužuju za izdaju nacionalnih interesa. Naime, stranka VMRO državom je vladala do 2017. godine, a taj su period obilježili brojni sukobi s Grčkom zbog korištenja imena Makedonija. Dosadašnji predsjednik države Đorge Ivanov (VMRO) prošle je godine uložio velik trud da svim raspoloživim ustavnim ovlastima uspori implementaciju sporazuma oko promjene imena države.

S obzirom na to da je Ivanov odslužio dva mandata na čelu države, prema ustavnim se odredbama ne može kandidirati na ovim predsjedničkim izborima.

Trenutno niti jedan kandidat ima više od 50 posto podrške naroda, pa se očekuje da će građani predsjednika odabrati tek u drugom krugu izbora, koji će se održati 5. svibnja. O pobjedniku bi u konačnici mogla odabrati albanska manjina koja čini gotovo 30 posto glasačkog tijela Sjeverne Makedonije. Zbog nacionalističkog karaktera stranke VMRO, trenutno je izglednije da će Albanci podržati Pendarovskog.

Na izbore mora izaći najmanje 40 posto građana da bi oni bili važeći, a to još uvijek nije sigurno zato što mnogo Makedonaca najavljuje apstinenciju zbog ogorčenosti o stanju na političkoj sceni te države.