Predsjednik Sjeverne Makedonije: 'EU mora biti odlučnija po pitanju proširenja'

Autor:

16.07.2019.

FILE PHOTO: Newly elected President of North Macedonia Stevo Pendarovski attends his inauguration ceremony in Skopje, North Macedonia, May 12, 2019. REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo
Ognen Teofilovski / REUTERS

'Proces proširenja mora biti brži! Što da kažem svojim sugrađanima?' izjavio je novi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u razgovoru s novinarima iz Crne Gore

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u ponedjeljak u intervjuu za Radio televiziju Crne Gore (RTCG) kako nije zadovoljan brzinom kojom zemlje Zapadnog Balkana idu prema članstvu u EU ocijenivši da EU mora biti odlučnija po pitanju njezinog proširenja.

- Nadam se da će proces proširenja ići brže. Koja je to poruka za nas u Sjevernoj Makedoniji koji još nismo počeli pregovore o proširenju, ako Crna Gora pregovara sedam godina i još nema svjetla na kraju tunela. Što da ja kažem mojim građanima u Sjevernoj Makedoniji koliko će ovo trajati, 15 do 20 godina - kazao je Pendarovski za RTCG.

Iako se očekivalo da će Sjeverna Makedonija i Albanija na sastanku čelnika zemalja EU koji je održan sredinom lipnja u Luksemburgu dobiti datum početka pregovora ta odluka je odgođena za listopad zbog podijeljenosti u EU oko tog pitanja.

- Europsko vijeće će se vratiti na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do listopada 2019. - naveli su ministri vanjskih poslova zemalja EU u zaključcima usvojenim na sastanku u Luksemburgu. Za predsjednika Sjeverne Makedonije, nakon svih poruka koje posljednje vrijeme stižu iz Bruxellesa, europska perspektiva Zapadnog Balkana je zamagljena, a put prema europskoj porodici spor i neizvjestan.

- Ispunili smo sve što su tražili od nas, uključujući i teške kompromise i sada je na Europi da ispuni ono što je obećala - poručio je Pendarovski.

On je za crnogorski Javni servis rekao i da je veoma zadovoljan odnosima i suradnjom Skopja i Podgorice, te je zahvalio Crnoj Gori na pomoći koju je pružila njegovoj zemlji na putu prema budućem članstvu u NATO-u.

Sjeverna Makedonija, kako je ranije najavio generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, mogla bi na Summitu NATO-a u Londonu 4. prosinca postati 30. članica tog vojnog saveza.