Premijer Sjeverne Makedonije traži hitne prijevremene izbore

Autor:

  • Tea Trubić Macan

19.10.2019.

Macedonia's Prime Minister Zoran Zaev talks to the press after casting a ballot for the referendum in Macedonia on changing the country's name that would open the way for it to join NATO and the European Union in Strumica, Macedonia September 30, 2018. REUTERS/Ognen Teofilovski
Ognen Teofilovski / REUTERS

Makedonski premijer Zoran Zaev

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, ogorčen je zbog odluke Europskoga vijeća da neće započeti pristupne pregovore s Tiranom i Skopjem te apelira na raspisivanje hitnih prijevremenih izbora piše Tanjug.

Njegov glavni cilj trenutno je ojačati legitimitet kako bi se u novom mandatu borio za što skoriji početak članstva u euroatlantskim integracijama. Zaev je naglasio da je proteklih dana u Bruxellesu Sjevernoj Makedoniji i Albaniji bila nanesena velika nepravda, zato što je Europska unija prekršila dano obećanje i nije formalno započela pristupne pregovore.

- Mi smo svoja obećanja ispunili. Proveli smo reforme i riješili smo sporove sa susjedima. S druge strane, Europska unija napravila je povijesnu grešku – zaključio je čelnik.

Unatoč tome što je datum početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije trebao biti definiran na summitu Europskog vijeća, francuski predsjednik Emmanuel Macron uložio je veto u taj prijedlog. Navodno, osim Francuske, Nizozemska i Danska imaju određene rezervacije oko početka pregovora s Albanijom u kojoj je stopa organiziranog kriminala i korupcije još uvijek vrlo visoka.

Macron je svoju odluku najavio još početkom tjedna, pa su čelnici država Zapadnog Balkana lobirali među potencijalnim suradnicima u Višegradskoj skupini, Zagrebu i Ljubljani. Prema informacijama koje su davali ostali državnici na summitu, sve ostale države članice u potpunosti podržavaju početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čak i Grčka čiji je novi premijer Kyriakos Mitsotakis početkom mandata prijetio da će poništiti odredbe Prespanskog sporazuma.

Zaev će se morati uistinu angažirati oko predizborne kampanje za prijevremene izbore zato što opoziciji desnoga centra, stranci VMRO, raste popularnost. Makedonski pučani orijentirani su prema Moskvi i protive se postizanju kompromisnog rješenja s Grčkom kao preduvjet za početak pregovora s Europskom unijom.