Priština i Tirana najavljuju stvaranje Velike Albanije

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

27.11.2018.

Presevo,111114.
Albanski premijer Edi Rama posjetio je Albance koji zive u Presevu. Tom prilikom dogodio se incident kada je nepoznata osoba bacila boju na bilbord s fotografijom Edia Rame.
Na fotografiji: docek Albanskog premijera Edi Rame u Presevu.
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / CROPIX

Albanski premijer Edi Rama

Zajednička sjednica vlada Kosova i Albanije proširila je djelokrug nacionalističkog pokreta Velika Albanija, kojeg je osudila šira međunarodna zajednica, međuostalim i Europska unija te SAD.

Albanija je u ponedjeljak podržala carine u iznosu od 100 posto koje je Kosovo nametnulo svoj robi uvezenoj iz Srbije. Naime, Priština je tu mjeru nametnula kao osvetu Beogradu za pokušaj osporavanja njihove neovisnosti na svjetskoj pozornici.

Kosovo je 21. studenog podiglo carinu na robu iz Srbije i BiH s 10 na 100 posto, nakon što ih je Srbija spriječila da se pridruže Interpolu, međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Europska unija je javno kritizirala nametanje carina, dok je srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao da se, s obzirom na visinu carina, de facto radi o zabrani trgovine.

Albanski premijer Edi Rama, u ponedjeljak je rekao da je navedena mjera 'politička reakcija prema državi koja Kosovu zabija nož u leđa'.

Rama je razgovarao s novinarima u Peću, gradu zapadnog Kosova u kojem su se dvije vlade susrele kako bi potpisale dogovor o uklanjanju trgovinskih zabrana na granici do sredine 2019. godine.

- Stvorili su se uvjeti da nametnemo carinu od 100 posto na sjeveru države, a onu od nula posto na njenom jugu - izjavio je premijer Rama.

Prema albanskoj novinskoj agenciji Tirana Times, Rama je pozvao ministarstva vanjskih poslova u Prištini i Tirani 'da počnu raditi na zajedničkom strateškom nacrtu koji će ujediniti Albance do 2025. godine'.

- Ja jako dobro znam kako će Beograd ili drugi komentirati taj cilj, ali smatram da je albanska unija nužan preduvjet za naše punopravno članstvo u Europskoj uniji - dodao je.

U nastavku je rekao da Europska unija 'treba prestati imati dvoličan pristup' rješavanju spora.

Na svom službenom Twitter profilu objavio je fotografiju s kosovskim političarom Fatmirom Limajnijem, na kojoj su za tu priliku rukama napravili znak albanskog orla, što je simbol Velike Albanije.

Komentari su pojačali ogorčenje Beograda, pa je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao da 'nakon svega što je Rama izjavio nema smisla održati sastanak o regionalnoj suradnji'.

Albanija je ključni saveznik Kosovu, bivšoj srpskoj provinciji na kojoj većinu stanovništva čini albanska etnička skupina. Upravo zato, Kosovo je unilateralno proglasilo neovisnost 2008. godine te se od tada bori za međunarodno priznanje.

Srbija odbija priznati neovisnost Kosova, optužujući Albaniju za pokušaj formiranja 'Velike Albanije' na Balkanu.

Na sastanku održanom u ponedjeljak, Kosovo i Albanija najavili su i kraj roaming tarifa prilikom korištenja mobilnih usluga njihovih građana.

Zapadne sile predvođene Europskom unijom i SAD-om upozorile su Tiranu zbog korištenja 'nesmotrenog govora' nakon što je albanski premijer u govoru sugerirao postavljanje jednog predsjednika i jedne sigurnosne politike za obje zemlje.

Govor je izazvao bijes Srbije.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.