Proširenje Europske unije na Zapadni Balkan još će pričekati

Autor:

  • Tea Trubić

29.05.2019.

European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Commissioner Johannes Hahn speaks during an interview with Reuters at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium January 18, 2018. Picture taken January 18, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn

Europska komisija u srijedu je objavila godišnje izvješće o napretku država Zapadnog Balkana u pristupanju EU. Očekivano, izvješće je prepuno kritika zbog nedovoljnog napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, sporosti pravosuđa i utjecaju političkih struktura na javne službe.

Komisija je danas objavila i mišljenje o statusu Bosne i Hercegovine, u kojem nije navela datum dobivanja statusa kandidata, već je istaknula 14 prioriteta kojima bi se Sarajevo u što skorijem roku trebalo posvetiti. Vijeće Europske unije će, tek onda, odlučiti o poduzimanju sljedećih koraka u euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Pravosuđe i reforma javne uprave samo su neke od ključnih točaka kojima će se bošnjačka vlada narednih godina trebati posebno pozabaviti.

Albanija i Sjeverna Makedonija pozitivno napreduju prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, a Komisija je u tom kontekstu posebno istaknula važnost sporazuma Skopja i Atene oko imena države koji je tu balkansku državu desetljećima blokirao. Tirana bi, navodi Komisija, posebnu pažnju trebala posvetiti reformi pravosuđa, od koje će u konačnici najviše profitirati građani Albanije.

Komisija se u svom mišljenju osvrnula i na status Turske, ključnog partnera Europske unije, koja se posljednjih godina sve više udaljuje od europskih vrijednosti. Zbog toga, Vijeće je još u lipnju 2018. godine zaustavilo pregovore o pristupanju Europske unije, a 'odmrzavanje' tih pregovora još uvijek nije na vidiku Bruxellesu.